İçindekiler
Esansiyel yağlar, kaynaklarının doğal kokusunu ve tadını koruyan konsantre bitki özleridir. Sağlığı ve esenliği (wellness) desteklemek için bitki özlerini kullanan esansiyel yağlar alternatif tıp biçimi olan aromaterapide sıklıkla kullanılır.
Bu yazıda esansiyel yağlar ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklayacağız.
Esansiyel yağlar, buhar ve/veya suyla distilasyon veya soğuk sıkma gibi mekanik yöntemlerle elde edilir. Her esansiyel yağın karakteristik özelliğini veren benzersiz aromatik bileşikler bulunur. Bu aromatik bileşikler çıkarıldıktan sonra, taşıyıcı bir yağla birleştirilerek kullanıma hazır hale getirilen esansiyel yağlar oluşturulur. Yağların üretim yöntemi önemlidir, çünkü kimyasal işlemlerle elde edilen esansiyel yağlar gerçek esansiyel yağlar olarak kabul edilmez.
Nasıl kullanılır?
Esansiyel yağlar, koklanabilir veya seyreltilerek cilde uygulanabilir. Koku alma duyunuzu uyarabilir veya emildiğinde ise tıbbi etkilere sahip olabilir.
Peki Hangi Yağ Ne için Kullanılır?
Esansiyel yağlar, belirgin kokuları ve potansiyel sağlık faydalarıyla bilinen 90' dan fazla çeşide sahiptir. İşte en popüler 10 esansiyel yağ ve bunların kullanım alanları:
Nane Yağı: Enerjiyi artırmak ve sindirimi desteklemek için kullanılır.
Lavanta Yağı: Stresi azaltmada kullanılır.
Sandal Ağacı Yağı: Sinirleri yatıştırmak ve odaklanmaya yardımcı olmak için kullanılır.
Bergamut Yağı: Stresi azaltmak ve egzama gibi cilt koşullarını iyileştirmekte kullanılır.
Gül Yağı: Ruh halini iyileştirmek ve anksiyeteyi azaltmada kullanılır.
Papatya Yağı: Ruhsal durumu iyileştirmeyi ve rahatlamayı artırmak için kullanılır.
Ylang-Ylang Yağı: Baş ağrıları, bulantı ve cilt koşullarının tedavisinde kullanılır.
Çay Ağacı Yağı: Enfeksiyonlarla mücadele etmek ve bağışıklığı güçlendirmek için kullanılır.
Yasemin Yağı: Depresyon, doğum ve cinsel istekte yardımcı olmak için kullanılır.
Limon Yağı: Sindirime yardımcı olur, ruh halini yükseltir, baş ağrıları gibi durumları hafifletmekte kullanılır.
Özetle, stres ve anksiyeteyle mücadelede aromaterapinin başarılı olabileceğine dair çalışmalar mevcuttur. Fakat belirli sağlık sorunlarına karşı kullanımı ile ilgili bilgi eksikliği bulunmaktadır ve kanıt değeri yüksek daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Aromaterapatik yağların, enflamasyonla mücadelede antibiyotik ve antimikrobiyal etkiler gösterdiği bazı çalışmalarda gözlenmiştir ancak bu sonuçların insan vücudu üzerindeki etkileri kesin değildir.
Hatırlamanızda fayda var: Esansiyel yağlar sadece aromaterapide kullanılmaz, evde temizlik malzemeleri olarak, kozmetiklerde ve doğal ürünlerde kullanılabilir.
Dikkat Edin! Esansiyel yağların seçiminde, saf ve kaliteli olmalarına dikkat etmek gerekir. Bu yağlar, yan etkilere neden olabilir, bu yüzden cilde uygulama öncesinde ürünlerin içeriği dikkatlice okunmalı ve küçük bir bölgeye uygulayarak deneme yapılmalıdır. Gebelikte ve emzirme döneminde bu yağların kullanımı önerilmez. Uygulamanın amacı hafif sağlık sorunlarında esansiyel yağları kullanmanın genellikle zararsız olduğunu, ancak ciddi sağlık sorunları veya ilaç kullanımı durumunda bir sağlık uzmanıyla görüşülmesi gerektiğini belirtmektedir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!