Erken boşalma, bir erkeğin orgazm ve boşalma sürecini istediğinden daha erken yaşaması durumudur. Cinsel birleşme sırasında veya hemen öncesinde meydana gelen bu durum, hem erkeği hem de partnerini sıkıntıya sürükleyebilir. Ancak, erken boşalma yaygın bir sorundur ve genellikle çözülebilir.

Erken boşalma, yaşam boyu bir noktada erkeklerin %30 ila %40' ını etkileyen yaygın bir sorundur.18 ila 59 yaşları arasındaki erkeklerin yaklaşık beşte biri erken boşalma sorunu yaşadıklarını bildirmektedir.

Tıbbi olarak erken boşalmanın ne zaman başladığına dair bir kesin tanım olmamakla birlikte, Amerikan Üroloji Derneği, istenilen zamandan daha önce gerçekleşen boşalmayı "erken" olarak tanımlar. Amerikan Psikiyatri Birliği ise boşalmanın süresine dayanarak hafif, orta ve şiddetli olmak üzere üç düzeyde sınıflandırır.

Erken Boşalma Neden Olur?

Erken boşalmanın fiziksel, kimyasal ve duygusal/psikolojik nedenleri vardır. Fiziksel ve kimyasal sorunlar arasında, temelde cinsel fonksiyonu etkileyen altta yatan bir ereksiyon bozukluğu, oksitosin, LH, FSH, prolaktin seviyelerindeki hormonal sorunlar, cinsel istek ve uyarımda rol oynayan serotonin veya dopamin düzeylerindeki düşüşler yer alabilir. Bazı durumlarda, penisin aşırı duyarlı olması da erken boşalmaya neden olabilir.

Duygusal veya psikolojik nedenler arasında performans kaygısı, yeni bir partnerle birlikte olmanın endişesi, uzun bir periyottan sonra tekrar cinsel ilişkiye girme kaygısı, özgüven eksikliği, suçluluk duyguları, stres, depresyon ve aşırı uyarılma gibi faktörler bulunabilir.

Erken Boşalma Tedavisi

Erken boşalma tedavisi, çeşitli sebeplere bağlı olarak değişebilir. Davranışsal terapi, danışmanlık ve ilaçlar gibi farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Genellikle erken boşalmanın altında yatan duygusal sorunlar, performans kaygısı veya stres varsa, davranışsal terapi ve danışmanlık önerilebilir.

Davranışsal terapi, orgazmı geciktirmek için farklı yöntemleri öğretmeyi amaçlar. "Başla ve dur" tekniği, uyarımı durdurarak kontrolü yeniden kazanmayı öğretir. "Sıkıştırma terapisi" ise orgazma yaklaşıldığında penis başını nazikçe sıkıştırarak ereksiyonu kaybetmeyi amaçlar. Dikkatinin dağıtılması yöntemi ise cinsel uyarılma sırasında dikkati cinsellik dışındaki konulara çekerek orgazmın geciktirilmesine yardımcı olur.

Erken boşalmayı tedavi etmek için kullanılan ilaçlar arasında antidepresanlar (özellikle seçici serotonin geri alım inhibitörleri), uyuşturucu kremler ve spreyler, ve erektil disfonksiyon ilaçları bulunmaktadır.

Erken boşalma sorunu yaşayanlar için bir diğer önemli konu da yaşam tarzı ve partnerle iletişimdir. Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları, düzenli egzersiz, stresten kaçınma ve sağlıklı bir diyet, erken boşalma sorununu azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, partnerle açık iletişim kurmak ve sorunlar hakkında konuşmak da tedavi sürecini olumlu yönde etkileyebilir.

Sonuç olarak, erken boşalma, birçok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilen bir cinsel sorundur. Ancak, uygun tedavi yöntemleri ve yaşam tarzı değişiklikleri ile genellikle başarılı bir şekilde yönetilebilir. Erken boşalma sorunu yaşayanlar, bir uzmana başvurarak uygun tedavi seçenekleri hakkında bilgi almalı ve cinsel sağlıklarını iyileştirmek adına gerekli adımları atmalıdırlar.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!