Kegel egzersizleri, pelvik taban kaslarını güçlendirmek için yapılan egzersizlerdir. Bu kaslar diğer dokular ile birlikte kuyruk kemiğinden öndeki kasık kemiğine kadar uzanır. İdrar ve dışkı boşaltımı için kişiler bilinçli olarak pelvik taban kaslarını gevşetir. Bununla birlikte hapşırma, öksürme, gülme, spor gibi eylemler esnasında kaslar, boşaltımda bir kaçak olmaması adına sıkılaşır. Dolayısıyla bu kasların güçlendirilmesi mesanenizi ve bağırsaklarınızı daha iyi kontrol etmeye yardımcı olur. 

Erkekler Neden Kegel Egzersizi Yapmalı? 

Kegel egzersizleri erkek cinselliği ve boşaltım sisteminde görülen birçok soruna fayda sağlayabilir. Cinsel sağlık sorunlarının yanı sıra aşırı aktif mesane, diyabet gibi durumlar pelvik taban kaslarını zayıflatabilir. İdrar yaptıktan sonra damlama, idrar veya dışkı inkontinansı gibi olumsuz durumlar da yaşıyor olabilirsiniz. Bu gibi rahatsızlıkları önlemek adına erkeklere kegel egzersizleri önerilmektedir. 

Pelvik taban kaslarınızı bulmak için idrarınızı yaparken yarıda kesin ve bunu yapmanıza yardımcı olan kasları sıkın. Pelvik taban kaslarınızı tanımladıktan sonra, egzersizleri herhangi bir pozisyonda yapabilirsiniz, ancak ilk başta bunları yatarak yapmak daha kolay gelebilir. Zaman içinde tekniğiniz iyileşecek ve egzersizleri günün her saatinde gerçekleştirebilir duruma gelebileceksiniz. Dişlerinizi fırçalamak gibi gündelik bir iş esnasında dahi bu egzersizleri yapabileceksiniz. 

Kegel Egzersizlerini Nasıl Yapabilirsiniz?

Pelvik taban kaslarınızı tespit ettikten sonra aşağıdaki adımları takip ederek egzersizi gerçekleştirebilirsiniz! 

Pelvik taban kaslarınızı sıkın ve beş saniye boyunca tutun. 5 saniyenin ardından kaslarınızı gevşetin ve bunu 10 kez tekrarlayın. 

Anüs kaslarınızı 5 saniye boyunca sıkın ve bırakın. Bu egzersizi de 10 kez tekrarlayın. 

Bu hareketleri gün içinde 3-4 kez tekrar edebilirsiniz. Nefesinizi tutmanıza gerek yok, özgürce nefes alıp verebilirsiniz. Bu egzersizlerin en güzel yanı onları istediğiniz zaman yapabilmeniz ve özel bir ekipmana ihtiyacınızın olmamasıdır. Televizyon izlerken, yatarken, işteyken, günün her saatinde gerçekleştirebilirsiniz. Bunları ne kadar çok yaparsanız, pelvik taban kaslarınızı o kadar güçlendirebilirsiniz. 

Kegel egzersizlerini düzenli olarak yaparsanız birkaç hafta ila birkaç ay içinde yararlarını görmeye başlayacaksınız. Eğer bu egzersizleri yapmakta güçlük çekiyorsanız doktordan ya da fizik tedavi uzmanından yardım isteyebilirsiniz.  

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!