İçindekiler
Nöbetlere, garip davranış şekillerine ve bazen de bilinç kaybına sebep olur. Etnik köken, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyde epilepsi görülebilir. Epilepsiye bağlı nöbet belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı epilepsi hastaları nöbet esnasında birkaç saniye boş bakabilirken, bazılarında ise istemsiz ani kas kasılmaları görülebilir. Kişide bir kez nöbet öyküsü olması her zaman epilepsi hastası olduğu anlamına gelmez. Epilepsi tanısı konulabilmesi için genelde herhangi tetikleyici bir unsur olmadan bir gün arayla en az iki nöbet öyküsü olması beklenir.
İlaçlar ve bazı özel durumlarda operasyon ile nöbetler kontrol altına alınabilir. Kimi hastalarda tedavi ile nöbetler kontrol altına alınabilir ve bir süre sonra ilaç tedavisi kesilebilir. Ancak bazı hastalarda bu mümkün olmayabilir ve ömür boyu ilaç tedavisi gerekebilir. Çocuklarda ise epilepsi genelde erişkinlikte düzelme eğilimindedir.
Belirtiler
Epilepsi beyin aktivitelerinin normalden farklı gelişmesinden kaynaklı ortaya çıktığı için, oluşan bölge ile ilişkili olarak beyninizin farklı işlevlerini etkileyebilir. Nöbet belirtileri ise şöyle sıralanabilir;
- Geçici bilinç bulanıklığı,
- Uzun süreli göz dalması,
- Şiddetli ve kontrolsüz kas spazmları,
- Kol ve bacakların kontrol edilemeyen titremesi,
- Bilinç kaybı,
- Ataklar halinde gelen korku, endişe veya dejavu gibi psikolojik belirtiler.
Belirtiler nöbet çeşidine bağlı olarak değişir. Çoğu epilepsi hastası birey, benzer tipte nöbetler geçirir bu nedenle, bu kişilerde benzer belirtiler görülür.
Doktorlar nöbetleri genellikle, anormal beyin aktivitelerinin nasıl ve nerede geliştiğine bağlı olarak fokal, jeneralize ve tonik olarak ayırırlar;
- Fokal Nöbet: Vücudun sadece bir kısmını etkileyen bir nöbet tipidir. Nöbet sırasında bilinç genelde açıktır.
- Jeneralize Nöbet: Tüm vücudu etkileyen bir nöbettir. Nöbet sırasında tüm vücutta kasılmalar, idrar kaçırma ve ağızda köpürme meydana gelebilir.
- Tonik nöbet: Vücudun etkilenen bölümüne bağlı olarak nöbet sırasında sürekli ve şiddetli kasılmalar meydana gelir.
Epilepsinin Sebepleri
Epilepsi hastalarının yarısından fazlasında epilepsi oluşumunun tanımlanabilir bir nedeni bulunmamaktadır. Sadece bazı bireylerde epilepsi, aşağıda sıralandığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir:
Genetik etki: Gerçekleşen nöbet tipine veya beynin etkilenen bölümüne bağlı olarak kategorize edilen bazı epilepsi vakaları genetik geçiş gösterebilir.
Araştırmacılar bazı epilepsi vakalarını bazı genetik sendrom ve belirli genlerle ilişkilendirmiş olsa da epilepsinin genetik bir hastalık olduğu söylenemez.
Kafa travması: Kafa travmaları epilepsiye neden olabilir.
Beyin anomalileri: Beyin tümörleri veya arteriovenöz malformasyonlar (AVM'ler) ve kavernöz malformasyonlar gibi birçok damar anomalileri, epilepsiye neden olabilir. İnme (felç), 35 yaşından büyük bireylerde görülen epilepsinin en temel sebeplerinden biridir.
Enfeksiyonlar: Menenjit, HIV, viral ensefalit ve bazı parazit enfeksiyonları, epilepsiye yol açabilir.
Doğum öncesi maruziyet: Anne karnındaki bebeklerin beyinleri, annede gelişen enfeksiyon ve beslenme yetersizliği gibi durumlara karşı hassastır. Bunlara ek olarak, doğum sırasında bebeğin beyninin yeterli oksijenlenememesi de epilepsiye neden olabilir.
Gelişimsel bozukluklar: Epilepsi bazen otizm gibi gelişimsel bozukluklara eşlik edebilir.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!