Enteral beslenme, gastrointestinal sistem yoluyla gıda alımını ifade eder. Gastrointestinal sistem; ağız, yemek borusu, mide ve bağırsaklardan oluşan ve temel görevi sindirim olan bir sistemdir. Sağlık alanında enteral beslenme terimi ise, çoğunlukla tüple beslenmeyi ifade etmek için kullanılır.

Enteral beslenme, ağızdan ya da doğrudan mide veya ince bağırsağa gönderilen bir tüp yoluyla gerçekleşen beslenme anlamına gelir. Enteral beslenme, hiç gıda alımı olmayan hastalarda, kalori ihtiyacının tamamını karşılayacak şekilde planlanırken, gıda alımı yetersiz olan kişilerde ise alınan gıdalara ek olarak gerekli kalori ihtiyacını sağlamak için kullanılır. 

Enteral Beslenmeye Ne Zaman İhtiyaç Duyulur? 

Beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli kalori alınamadığı durumlarda, tüp ile beslenme gerekli olabilir. Beslenmenin önünde fiziksel bir engel varsa ya da güvenli bir şekilde gıda alımı gerçekleşemiyorsa enteral beslenme ihtiyacı ortaya çıkar. 

Ayrıca mevcut hastalığınıza bağlı, kalori gereksinimleriniz yemek yeme kapasitenizin ötesindeyse de yine aynı şekilde tüp ile beslenmeniz gerekebilir. Yeterince gıda alamıyorsanız; yetersiz beslenme ve kilo kaybından dolayı var olan hastalık tablonuzda kötüleşme,  bağışıklık sisteminizde zayıflama gibi önemli sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. 

Yutma fonksiyonunu bozan felç gibi nörolojik hastalığı olan kişilerde ve mide bulantısı ile kusmanın şiddetli olduğu, gıda alımının bozulduğu kanser hastalarında da enteral beslenmeye ihtiyaç duyulabilir. İlerleyici nörolojik hastalıklarda ise bu beslenme şekli hastalığın ilerleyen dönemlerinde uzun süreli gıda alımının tek yolu olmaktadır. 

Ayrıca, küçük çocuklarda ya da bebeklerde görülen gelişme bozukluklarının gıda alımında yetersizliğe yol açtığı durumlarda da enteral beslenmeye başvurulur. 

Enteral ve Parenteral Beslenme

Bazı durumlarda enteral beslenme ile kalori ihtiyacı karşılanamıyorsa, parenteral beslenme yöntemine de ihtiyaç duyulabilir. Parenteral beslenme enteral beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda ihtiyaç duyulan kalori ve diğer vitamin/mineral/aminoasit gibi gerekli ürünlerin damar yolundan verilmesini ifade eder.

Gerek duyulan hastalarda hayat kurtarıcı bir seçenek olan parenteral beslenmenin çok uzun süreli kullanımı önerilmemekle birlikte, en kısa zamanda enteral beslenmenin sağlanması ve bunun için gerekli adımların atılması,  bu dönemde ise parenteral beslenmeden destek alınması önerilmektedir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!