Herhangi bir sebeple, vücudunuzun günlük olarak ihtiyaç duyduğu gıdaları almak için yeterince beslenemiyorsanız doktorunuz tüple beslenmeyi önerebilir. Bu durumda protein, karbonhidrat, lipid, vitamin ve mineraller içeren sıvı şeklindeki özel bir karışım bir tüp aracılığıyla mide veya ince bağırsağa verilir.

Hastane dışında tüple beslenmeye ev enteral beslenmesi adı verilir. Evde de enteral beslenmeye ihtiyaç duyulması durumunda uzman bir bakım ekibi hasta ve hasta ile ilgilenenlere sürecin nasıl işlediğini ve herhangi bir sorun ile karşılaşılması durumunda neler yapılması gerektiğini öğretir. 

Hangi Durumlarda Enteral Beslenme Gerekir?

  • Baş ve boyun bölgelerindeki kanser vakalarında veya yutmayı zorlaştıracak ağrılı hale gelmiş kanser tedavilerinde enteral beslenmeye gerek duyulabilir.
  • İnme ve amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığı gibi nörolojik sorunlarda enteral beslenme tercih edilebilir.
  • Mide boşalma güçlüğü (gastroparezis) ve bağırsak düğümlenmesi gibi gastrointestinal sistem sorunlarında enteral beslenmeden faydalanılabilinir.
  • Sindirim sisteminde zedelenme gibi travmalarda da enteral beslenme gerekli olabilir.
  • Çocuklarda görülen yeme bozukluklarında doktorlar enteral beslenmeyi önerebilir.
  • Ameliyat sonrasında ağız yoluyla beslenemeyen hastalar uzman gözetiminde tüple beslenir.
  • Yüz yaralanmalarında zarar gören uzuvlar sebebiyle beslenemeyen bireyler doktor tavsiyesiyle tüple beslenebilir.
  • Pankreas iltihabı rahatsızlığı yaşayan bireyler doktor kontrolünde enteral beslenebilir.
  • Engelli bireyler yeme-içme yetilerini kullanamadığı durumlarda tüple beslenebilir. 
  • Nadiren görülen şiddetli depresyon durumlarında aşırı kilo kaybı sebebiyle hayati tehlike yaşayan bireyler uzman gözetiminde tüple beslenebilir.
  • Beslenme düzeninde problem olan bireylerde, doktorlar belirli kontroller sonrasında tüple beslenmeyi önerebilir. 

Beslenme Tüplerinin Çeşitleri Nelerdir?

Besleme tüpleri sıvı formundaki gıdaları doğrudan mideye veya ince bağırsağa gönderir.

Burundan geçen beslenme tüpü: Bir ay veya daha kısa bir süre için beslenme tüpüne ihtiyaç duyulan durumlarda, doktorlar buruna yerleştirilen ve mideye (nazogastrik tüp) veya ince bağırsağa (nazojejunal tüp) kadar uzanan beslenme tüplerini önerebilir.

Karındaki deriden geçen beslenme tüpü: Uzun süre enteral beslenmeye ihtiyaç duyulan vakalarda, doktorlar karın bölgesindeki deriden mideye (gastrostomi) veya ince bağırsağa (jejunostomi) bir besleme tüpü yerleştirmeyi önerebilir.

Sizin için hangi tüpün en iyi olduğuna uzman hekiminiz, incelemeleri sonucunda karar verecektir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!