Yaşınız ilerledikçe başta dizleriniz, elleriniz ve kalçalarınızdaki eklem kıkırdakları aşınmaya başlar. Bu yüzden eklemlerinizin günlük hareketleri ve görevleri yerine getirmesi, yaşınız ilerledikçe zorlaşmaya başlar. 

Eklem kıkırdaklarının aşınmasıyla birlikte fiziksel hareketlerinizin güçleşmesinin yanı sıra ağrılar da hissetmeye başlayabilirsiniz. Kemikler arasındaki boşluğun, eklemlerin hareket kabiliyetini engelleyecek kadar daralması ağrıya sebep olabilir. Çünkü eklem aralığında daralma meydana geldiğinde, kıkırdak artık kemikleri normal bir mesafede tutmaz. Hareket ettiğinizde, kemikler birbirine sürtündüğü ve birbirine çok fazla baskı uyguladığı için ağrınız şiddetlenebilir. 

Eklem Aralığında Daralma Neden Olur?

Eklem aralığı daralması, eklemlerin çok fazla kullanılmasından dolayı meydana gelebilir. Ayrıca yaşlanma da eklem aralığında daralmaya sebep olmaktadır. Obezite, kas zayıflığı gibi risk faktörlerinin de eklem aralığında daralmaya yol açtığı bilinmektedir. 

Eklem aralığı daralması osteoartrit’in de (OA) bir işareti olabilir. OA, genellikle dizlerinizi veya parmak eklemlerinizi etkileyen bir artrit türüdür. 65 yaş ve üstü yetişkinlerde sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Ayrıca iltihaplı romatizma olarak da bilinen romatoid artrit (RA) sonucunda da meydana gelebilir. 

Eklemlerinizde anormal bir ağrı hissederseniz doktorunuza mutlaka danışmalısınız. 

Eklem Aralığında Daralmada Yapılan Testler

Doktorunuz eklem aralığında daralmanın nerede meydana geldiğini öğrenmek ve detaylı bir görüntü almak için çeşitli testler yapmak isteyebilir.  

Doktorunuz, eklem hasarı veya daralma belirtilerini daha ayrıntılı görmek için kemiklerinizin siyah-beyaz görüntüsünü veren X-ray cihazına sizi yönlendirebilir. Doktorunuz, radyo dalgalarını kullanarak son derece ayrıntılı görüntüler veren MR görüntüsü de isteyebilir. Ancak kapalı alanda kalma konusunda endişeleriniz varsa bunu doktorunuza bildirmelisiniz. Ayrıca, incelemek istenilen eklem bölgesine ses dalgaları gönderilerek görüntü oluşturan ultrason ile de doktorunuz rahatsızlığınızı öğrenmek isteyebilir. 

Tedavi Yöntemleri

Tedavi yöntemi, eklem aralığı daralmasına neyin yol açtığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İlaçlar ile medikal tedavi düzenlenebilir.

Yoga gibi düşük yoğunluklu egzersizler de rahatsızlıklarınıza karşı eklemlerinizi esnek tutmanıza yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca ağrıyı gidermek veya eklem bölgesini yumuşatmak için kortizon veya kayganlaştırıcı sıvı enjeksiyonlar önerebilir. Bazı durumlarda ise eklemlerinizden ameliyat olmanız gerekebilir. Bu işlemde ortopedi cerrahınız ekleminizin etkilenen kısımlarını çıkarır ve bunları metal, seramik veya plastik protezlerle değiştirir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!