Eklemler, kemikleri bağlayan ve sürtünmeyi minimuma indirgeyerek hareket etmesini sağlayan yapılardır. Çok çeşitli nedenlere bağlı olarak bu bağlantı noktaları hasar görebilir ve hareketlerinizi engelleyerek şiddetli ağrılara sebep olabilir. Çoğu zaman bu rahatsızlıklara şişlik ve iltihaplanma da eşlik edebilir. 

Eklem Ağrısı Nedir? 

Eklem ağrısı oldukça yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman eller, ayaklar, kalçalar, dizler ve omurgada hissedilir. Ağrılar çok uzun süreli olabileceği gibi farklı aralıklarla atak şeklinde de hissedilebilir. Bu ağrı hissini bazı hastalar zonklama, yanma gibi tanımlayabilir. Bu şikayetlerin kaynaklandığı sorunlar tedavi edilmezse eklemin işlevi etkilenebilir ve kişinin hareket kabiliyeti sınırlanabilir. 

Eklem Ağrısı Risk Faktörleri

Eklem ağrılarına neden olan risk faktörlerini şu şekilde sıralayabiliriz:  

  • Daha önce eklem yaralanması geçirmiş olmak
  • Bir kasın aşırı kullanılması
  • Artrit ya da benzeri sağlık sorunlarına sahip olmak
  • Depresyon, kaygı ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklara sahip olmak
  • Aşırı kilolu olmak
  • Genel sağlığın kötü olması
  • İleri yaş

Eklem Ağrıları Neden Olur?

Eklem ağrıları, yaralanmalar ve burkulmalar gibi kazalar sonucu meydana gelebileceği gibi aşağıdaki durumlar da ağrılara neden olabilir: 

  • Osteoartrit: Kemikler arasındaki bulunan kıkırdağın zaman içinde aşınması ile ortaya çıkan bu rahatsızlık çoğu zaman orta yaşlarda görülür. 
  • Romatoid Artrit: Eklemlerde şişlik ve ağrılara neden olan romatoid artrit çoğu zaman parmak ve bileklerde görülür. 
  • Gut: Çoğu zaman ayak başparmağı ekleminde görülen bir artrit türü olan gut, hassasiyet ve şişliğe neden olan ağrılı bir hastalıktır. 
  • Bursit: Bir yaralanma ya da tekrarlayan hareketlerin neden olduğu bursit, kaslar ve kemikler etrafında bulunan yumuşak dokuların iltihaplanması durumudur. 
  • Viral Enfeksiyonlar: Ateş ya da kurdeşen gibi rahatsızlıklar eklem ağrılarına neden olabilir.  

Eklem Ağrısı Nasıl Geçer?

Günlük hareketlerinizde temkinli olmak (yerden kalem almak için eğilme, yatak veya koltuk altını süpürme, koltuk itme gibi) ve yaşam koşullarınızı daha sağlıklı bir hale getirmek eklem ağrılarını azaltmanıza yardımcı olacaktır. Bunun dışında aşağıda sıraladığımız önerileri de mutlaka dikkate almalısınız. 

  1. Gün içerisinde esneme egzersizleri yapın.
  2. Otururken ya da ayaktayken dik durmaya dikkat edin.
  3. Çok yorucu olacak egzersizlerden uzak durarak eklemlerinize aşırı yüklenmekten kaçının.
  4. Sağlıklı bir yaşam tarzına geçiş yaparak fazla kilolarınızdan kurtulun. Aşırı kilolu olmak artrit ağrısına katkıda bulunabilir.
  5. Sigara, artrit ağrılarını artırabileceğinden sigara kullanımını bırakın.
  6. Ağrılarınızı yönetmek için doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciler dışında ilaç kullanmayın.
  7. Ağrıların olduğu eklem bölgesine günde 3 set, 10’ar dakika buz uygulaması yapabilirsiniz. 
  8. Yüzme ve yürüme gibi düşük yoğunluklu aerobik egzersizleri deneyebilirsiniz. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!