Sıcak havalarda soğuk suda yüzerek serinlemeyi kim sevmez ki? Bunaltıcı havalarda yapılacak en eğlenceli aktivitelerden biri olan yüzme, formda kalmanıza yardımcı olacak bir egzersizdir. Faydaları elbette bununla da sınırlı değil! Hadi gelin yüzmenin vücudumuza olan sayısız faydalarına bakalım. 

Düzenli olarak yüzmek hem bedensel hem de zihinsel sağlık için harika bir alışkanlıktır. Vücudunuzun birçok kas grubunu çalıştırmasının yanı sıra stresi azaltmaya ve zihinsel rahatlamaya yardımcı olur. İşte yüzmenin ömrü uzatan 5 faydası!!

Tüm vücut kaslarınızı çalıştırır. 

  • Düzenli yüzmenin en büyük faydalarından biri, baştan aşağıya tüm vücudunuzu çalıştırarak kas gücünüzü ve dayanıklılığınızı artırır.  Kurbağalama, sırt üstü ya da serbest stil yüzmeyi tercih ederek farklı kas gruplarına odaklanabilirsiniz. Hangi stilde yüzerseniz yüzün suyun içerisinde hareket ederken kas gruplarınızın çoğunu kullanırsınız. 

Yaraları, eklem ağrılarını ve benzeri rahatsızlıkları iyileştirir. 

  • Kaza sonucunda meydana gelen yaralanmaların, incinmelerin ya da kırıkların iyileşme sürecinde yüzmenin oldukça faydalı olabileceği bilinir. Ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olur ve iyileşme sürecinizi hızlandırır. Diğer egzersizlerin aksine yüzme, kaynamaya başlayan kırık tedavisinde de oldukça güvenli ve etkilidir. Bununla birlikte osteoartrit gibi hastalıklarda eklem ağrılarını, hareket kısıtlılığını ve inflamasyonu azaltmada da etkilidir. 

Astım semptomlarını azaltır. 

  • Yüzme, doğru ve derin nefes almanızı sağlayarak akciğer kapasitenizi artırır. Bu da astım hastalarının rahatlamasını sağlar. Ancak  astım hastası iseniz yüzmenin sağlığınız üzerinde potansiyel riskleri olup olmadığı hakkında doktorunuza danışmalısınız. Size özel bir program planlanmasında fayda var!

Kilo vermeye yardımcı olur. 

  • Düzenli yüzme, kalori yakmanın en etkili yollarından biridir. Örneğin 160 kiloluk kişi düşük yoğunluklu bir saatlik yüzme sonucunda 423 kalori yakabilir. Aynı kişi daha yüksek tempolu bir yüzme egzersizi yaparsa saatte 715 kalori yakabilir. Diğer egzersizler ile kıyaslandığında düzenli yüzme, daha hızlı kilo vermenizi ve sıkılaşmanızı sağlar. 

Kaygılı ruh halini iyileştirir. 

  • Düzenli yüzmenin yalnızca fiziksel sağlığınız değil psikolojik sağlığınız üzerinde de önemli etkileri vardır. Düzenli yüzmek stresinizi azaltır, depresyon semptomlarını azaltır ve uyku kalitenizi iyileştirir. Araştırmalar düzenli yüzmenin uyku problemlerinin çözümünde etkili olduğunu bildirmektedir. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!