Duruş bozukluğu vücudun normal hizası ve dengesi dışında bir duruşa sahip olmasıdır. Doğru bir duruş; omurga, kas, eklem ve bağ doku sağlığı için önemlidir. Bu nedenle duruş bozukluğu egzersizleri ile duruşu iyileştirmek gerekir. 

Kambur duruş olarak da bilinen kifotik duruş bozukluğu, üst sırt bölgesinin aşırı kamburlaşmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Yalnızca görüntüyü değil insan sağlığını da doğrudan etkileyen bu bozukluk özellikle sırt ağrılarına neden olur. Sırt ağrılarının dışında boyun ağrısı, nefes almada güçlük, skolyoz, kötü ruh hali gibi başka rahatsızlıklara da yol açabilir. 

Duruş Bozukluğuna 5 Adımda Son Verin!

Duruş bozukluğu egzersiz yoluyla önlenebilir ve iyileştirilebilir. İşte sizin için seçtiğimiz,  kas gücünüzü ve esnekliğinizi artırmaya yardımcı olacak 5 egzersiz!

Köprü

Sırt üstü yere uzanın ve kollarınız yanda, avuç içiniz yere bakacak şekilde başlangıç pozisyonu alın. Sonrasında ayak tabanınızın yerle temasını kesmeden dizlerinizi bükün, kalçanızı ve alt sırtınızı yavaşça yerden yükseltin. Bu pozisyonda 10 saniye bekleyin ve başlangıç pozisyonuna dönün.

Çocuk Pozu (Child’s pose)

Dizlerinizi bükün, ayaklarınızın üstü zemine gelecek şekilde kalçalarınızın altına koyarak oturun. Ardından önünüzde yer hayali bir rulo var gibi düşünerek yavaşça kalçanızı ve ellerinizi öne doğru ruloya uzatıp onu öne doğru yuvarlar gibi bedeninizi ilerletin. Kollarınızı uzatabildiğiniz kadar ileriye uzatın ve alnınızı yere yerleştirin. Bu pozisyonda 5 dakika boyunca durun. 

Plank

Ellerinizin ve ayak parmak uçlarınızın üzerinde yüz üstü yere uzanın. Sonrasında ellerinizi ve ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Ardından dizlerinizi yerden kaldırarak parmak uçlarınıza doğru yukarı çıkın. Bunu yaparken vücudunuzun düz bir çizgi oluşturmasına dikkat etmelisiniz. Bu pozisyonu 30-60 saniye kadar koruyun. 

Kedi-Deve Pozisyonu

Ellerinizi ve dizlerinizi zemine yerleştirerek emekleme pozisyonuna gelin ve sırtınız düz olacak şekilde durun. Önce sırtınızı kamburlaştırarak yukarı doğru kaldırın (deve) ve ardından nefes vererek sırtınızı çukurlaştırarak kalçanızı yukarı (kedi) kaldırın. Bu hareketlere 1 dakika boyunca devam edin ve her kedi/deve pozisyonunda 10 saniye bekleyin.

Göğüs Esnetme

Ayaklarınızı kalça genişliğinde açarak ayakta durun ve kollarınızı arkada birleştirin. Eğer elleriniz birleşmiyorsa bir havludan yardım alabilirsiniz. Ardından ileriye doğru bakın ve göğsünüzü yukarı doğru kaldırın.  Arkada  birleştirdiğiniz elleri ayırmadan geriye doğru onları esnetin. Bu hareketi 10 kez tekrarlayın. 
İyi bir duruş sırt ağrısında, kaslar ve eklemlerde oluşan streste azalma sağlayıp vücut esnekliğini artırır.

Duruş bozukluğu egzersizlerini düzenli olarak tekrarladığınız takdirde uzun vadede vücudunuz hakkında daha fazla farkındalık edinebilirsiniz. Kasların ne zaman gerildiğini hissedebilir, yanlış hizalamaların farkına vararak düzeltebilirsiniz. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!