Doku ve Organ Bağışı Haftası, organ bağışının önemine dikkat çekmek ve bu konuda farkındalığı artırmak için ayrılan bir zaman dilimi. Türkiye'de her yıl binlerce kişi organ bekleyerek hayatlarını kaybediyor. Bu hafta, organ nakli bekleyen insanlara destek olmayı ve organ bağışı farkındalığını artırmayı hedefliyor.

En Sık Yapılan Organ Nakilleri: Böbrek ve Karaciğer

Uzmanlar, organ nakillerinin Türkiye'de en sık böbrek ve karaciğer üzerinden yapıldığını belirtiyor. Özellikle böbreğin çift olarak bulunması ve karaciğerin kendini yenileyebilme yeteneği, canlı donörlerle yapılan nakillerin mümkün olmasını sağlıyor. Ancak bu süreçte kadavra bağışının önemi de büyük.

Organ Bağışının Önemi ve Nasıl Yapılabilir?

Organ bağışı konusundaki eksikliklerin bilinçli bir yaklaşımın oluşmamasından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Organ bağışı yapmak isteyenler için izlenmesi gereken adımlar: Sağlık kuruluşlarına giderek ya da e-nabız üzerinden gönüllü organ bağışçısı olunabilir. Bu süreçte, bağış yapmak isteyen kişilerin ailelerinin de onayı gerekiyor.

Bağışçının Yakınlarının Onayı

Uzmanlar, bağışçının hayatta organ bağışı yapmış olmasının, vefat sonrasında yakınlarından da onay alınması gerektiğini belirtiyor. Organ bağış kartı, beyin ölümünün gerçekleşmesi durumunda bağışçının isteğini vasiyet etmesini sağlayan bir belge olarak kullanılıyor.

Organ bağışı, birçok insanın hayatını kurtarabilir ve yaşam kalitesini artırabilir. Hastaların organ nakliyle sağlıklarını yeniden kazanmaları, hem hastaların hem de ailelerinin psikolojik ve duygusal desteklenmesine yardımcı olur.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!