Sağlıklı ve dengeli bir beslenme, sağlıklı bir yaşam sürdürmenin en önemli parçasıdır. Bu da sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve onu korumak için doğru porsiyonlardan ve çeşitli besinlerden oluşan bir diyet programı anlamına gelir.  
Diyette ne yenir diye merak ediyorsanız püf noktalarını yazımızın devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.

Diyette Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin.
  • Esmer pirinç, tam tahıllı ekmek ve makarnalar gibi yüksek lifli nişastalı gıdalar tercih edin.
  • Soya, badem ve fındık gibi besinlerden elde edilen alternatif sütleri beslenmenize dahil edin.
  • Bezelye, balık, yumurta ve et gibi yüksek proteinli besinler yiyin.
  • Yemeklerinizde daha çok doymamış yağ tercih edin. 
  • Günde en az 6-8 bardak su içmeye özen gösterin.
  • Yağ, tuz ve şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekler tüketiyorsanız bunları daha seyrek ve az miktarda tüketmeye dikkat edin.
  • Çeşitlilik için 5 ana besin grubundan farklı yiyecekleri diyetinize ekleyin.

Meyve ve Sebze Tüketimi

Meyve ve sebzeler iyi bir vitamin, mineral ve lif kaynağı olmasının yanı sıra, her gün yediklerinizin üçte birinden biraz fazlasını oluşturmalıdır. Her gün çeşitli meyve ve sebzelerden en az 5 porsiyon yemeniz önerilir. Taze, dondurulmuş, konserve, kurutulmuş veya suyu sıkılmış şekillerde tüketebilirsiniz. Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yiyen insanların kalp hastalığı, felç ve bazı kanserlere yakalanma riskinin daha düşük olduğu bilinmektedir. 

Nişastalı Gıdalar

Esmer pirinç, kepekli ekmek ve makarna gibi yüksek lifli ve az kalorili besinleri diyetinizde tercih edebilirsiniz. Tam tahıllı nişastalı gıdalar beyaz çeşitlerinden daha fazla lif, vitamin ve mineral içerir. Ayrıca patatesin kabuğunda da yüksek lif, B ve C vitamini, demir ve kalsiyum bulunur. Bu yüzden haşlanmış ya da fırında patates yerken kabuklu tüketebilirsiniz. 

Süt ve Süt Ürünler ve Alternatifleri

Peynir, yoğurt ve süt gibi ürünler protein açısından oldukça zengindir. Ayrıca kalsiyum da içeren süt ve süt ürünleri kemik sağlığı için önemlidir. Diyet yaparken az yağlı ve şekersiz olan çeşitleri tercih etmelisiniz. Soya sütü gibi alternatifleri de tüketirken şekersiz ve kalsiyum takviyeli olanları seçmelisiniz. 

Baklagiller, Deniz Ürünleri ve Diğer Proteinler

Ortalama bir yetişkin için günlük önerilen protein miktarı kilogram başına ortalama 0.8 gramdır. Bu protein ihtiyacını karşılamak için baklagil, deniz ürünleri ve et tüketimine ihtiyacınız vardır. Üstelik bu gıdalar iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Et; demir, çinko ve B vitamini bakımından zengindir. Ayrıca B12 vitaminin ana kaynaklarından biridir. Diyetinizde yağsız ve derisiz et tüketimine dikkat etmelisiniz. Jambon, sosis ve salam gibi işlenmiş etleri daha az tüketmeye çalışmalısınız. 

Diyetteki ana öğünlerinizi yukarıda aktarılan bilgiler doğrultusunda düzenleyerek sağlıklı bir bedene kavuşabilirsiniz. Ayrıca ara öğünlerinizde lif bakımından yüksek kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeye de özen gösterebilirsiniz. Böylece açlık hissinizi de bastırabilirsiniz. 

Diyette nelere dikkat edilir merak ediyor ve detaylı bilgi almak istiyorsanız bir beslenme uzmanına başvurmanız faydalı olabilir.

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!