Distoni, kişinin vücudunun belirli kısımlarındaki kas hareketlerini kontrol edemediği bir sinir sistemi bozukluğudur.  Bu durum, vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkabilir ve kişinin hareketlerini kontrol etmesini zorlaştırır. Distoni, vücut pozisyonlarının anormal bir şekilde sabitlenmesi veya sık sık değişmesi; kas gerginliği, ağrı ve istemsiz hareketler gibi semptomlara neden olur.  Bazen geçici olabilirken bazen de ömür boyu sürer.

Distoni Neden Olur?

Kontrol edilemeyen kas hareketlerinin, beynin pek çok bölgesindeki hücreler ve sinirler arasındaki iletişim bozukluğundan kaynaklanması muhtemeldir. Altta yatan sebepler felç, beyin enfeksiyonu, beyin tümörü, Parkinson, travmatik beyin hasarı, karbonmonoksit zehirlenmesi olabilir. 

Uzmanlar, distoninin nedenlerini 3 kategoriye ayırır:

  1. Birincil Distoni: 
Distoni bilinmeyen bir nedenden dolayı ortaya çıkar. Genetik de bu durumda önemli bir faktördür.

  2. İkincil Distoni:
Başka bir sorun ya da durumun belirtisi olarak çıkan distonidir.

  3. Distoni Artı:
Bu durumda distoninin ana semptom olduğu nörolojik bir durum söz konusudur, ancak başka semptomlar da vardır. 

Distoni Belirtileri Nelerdir? 

Distonideki olağan dışı kas kasılmaları genel olarak bacak, boyun, kol gibi tek bölgede başlar. Kas krampları ve kas sertleşmesi, belirli aktiviteler sonrasında; stresliyken, yorgun ve endişeliyken daha da artabilir. Rahatsız edici, hatta elektrik çarpması gibi bir his verebilir.  Bazen kısa süren bu bulgular, aylarca da devam edebilir. Kişinin alışılmadık şekilde bükülme ve esneme yapıyormuş gibi görünmesine neden olur. 

Semptomlar distoninin vücudun neresinde meydana geldiğine göre değişebilir. Boynun bir tarafa bükülmesi, seste değişiklik, çenede kas kasılmaları ve salya akması, konuşma bozukluğu şeklinde ortaya çıkabilir. 

Distoni Nasıl Tedavi Edilir?

Distoni tedavisi, altta yatan nedene ya da duruma bağlı olarak değişir ve semptomlar dikkate alınarak gerçekleştirilir. 

Distoni Semptomlarını Nasıl Yönetebilirim?

Distoni nörolojik bir sorundur, dolayısıyla kendi kendinizi teşhis ve tedavi edebileceğiniz bir şey değildir. Ciddi ve yaşamı tehdit eden şekillerde ortaya çıkabileceği için en kısa sürede doktorunuza başvurmanız gerekir. 

Distoni ile Yaşamak

Eğer distoniniz varsa, 

  • Kafein ve alkolden kaçının. Bunlar distoni semptomlarını kötüleştirebilir.
  • Meditasyon, nefes, egzersiz gibi tekniklerle stres ve kaygınızı yönetin.
  • Semptomları kötüleştiren aktivitelerden kaçının.
  • Distoni ilaçlarını reçete edildiği şekilde kullanın. Aniden ilaçları bırakmak başka yan etkilere neden olabilir.
  • Sağlık uzmanlarının öğrettiği şekilde durumunuzu nasıl yöneteceğinizi öğrenin.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!