Tartar, dişlerin dışını kaplayabilir, diş ve diş etinin birleştiği yer olan diş eti çizgisinin altına kadar girebilir. Gözenekli olduğu için yiyecek ve içecekler tartarı kolayca lekeleyebilir.
İçindekiler
Diş taşı, dişlerin arkasında ve aralarında birikir ve çoğu zaman sarı ya da kahverengi görünür. Diş taşı ve öncüsü olan plak; bakteri birikimi nedeniyle ağız kokusuna neden olabilir, diş minelerini yok edebilir ve bu durum da diş hassasiyetine, çürüklere ve hatta diş kaybına yol açabilir. Ayrıca plak ve diş taşı, diş eti hastalığını da beraberinde getirebilir.
Plakları Önleyerek Diş Taşlarının Önüne Geçebilirsiniz
Plaklar saatler içinde sertleşip diş taşına dönüşebileceğinden dişleri her gün düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi ile temizlemek çok önemlidir. Amerikan Diş Hekimleri Birliği’nin diş fırçalamaya dair önerileri şu şekildedir:
- Dişlerinizi her gün iki kez, ikişer dakika süreyle fırçalayın.
- Rahat kullanabildiğiniz bir fırçanız olsun. Normal ya da elektrikli diş fırçası tercih edebilirsiniz. 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre elektrikli diş fırçaları, plakları daha iyi temizlemektedir.
- Yumuşak kıllı diş fırçası kullanın.
- Fırçayı dişlere 45 derecelik açıyla tutarak, diş etlerini de kapsayacak şekilde fırçalayarak plakların biriktiği diş ve diş eti aralığını daha iyi temizleyebilirsiniz.
- Florürlü diş macunu kullanmalısınız.
- Günde bir kez diş ipiyle temizlik yapmalısınız.
Diş Taşı Oluşumunu Önlemenin Yolları
Diş taşı temizliği, profesyonel bir müdahaleyi gerektirir. Ancak dişlerinizde oluşan plak miktarını azaltacak ve diş taşı oluşumunu kontrol altına alacak biçimde diş temizliği yaparsanız tartar oluşumunu önleyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler şu şekildedir:
- Özel formüllü diş macunu tercih etmek,
- Diş beyazlatma şeritleri ya da kalemi kullanmak,
- Yeşil çay tüketmek,
- Bol bol sebze & meyve yemek,
- Düzenli ağız çalkalamak.
Diş Kliniğinde Diş Taşı Temizliği
Plak ve diş taşı birikiminin önüne geçemediyseniz, hiç sorun değil! Diş hekimleri, profesyonel bir temizlik sayesinde diş taşı oluşumlarını ortadan kaldırabilir. Ucu kancaya benzeyen bir alet ile diş hekiminiz diş taşlarını kazıyabilir. Diş eti hastalığı yapacak kadar yoğun taş birikimi olması durumunda daha derin ve kapsamlı bir temizlik söz konusu olabilir.
- Diş eti çizgisinin hem üstünde hem de altında bulunan plak ve tartar çıkarılır.
- Diş etinin dişe yeniden bağlanmasına yardımcı olmak için diş kökleri yumuşatılır.
- Bazı durumlarda, diş etinin derinliklerindeki bakterileri öldürmek için lazer de kullanılabilir.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!