Fırçalama sırasında ya da yemek yerken hassasiyete neden olabilir. Diş eti çekilmesi hafif, orta ya da şiddetli bir rahatsızlık olarak seyredebilir. Bir dişi etkileyebildiği gibi birden fazla dişte de rastlanabilir. Diş eti çekilmesi geri döndürülemeyebilir ancak tedavi sayesinde daha kötüye gitmesi önlenebilir.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş eti çekilmesi her yaştan insanı etkileyebilir ancak en çok 65 yaş üstü kişilerde görülür. Aşağıdaki durumlarda diş eti çekilmesine daha sık rastlanılır:

  • Periodontal hastalığı varsa,
  • Diş teli veya başka bir ortodonti tedavisi görülmüşse,
  • Çiğneme tütün kullanılıyorsa,
  • Dudak veya dil piercingi varsa,
  • Dişleri sert bir biçimde fırçalıyorsa,
  • Diş plağı ya da diş taşı oluşmuşsa,
  • Diş etinde bir yaralanma meydana gelmişse.

Ayrıca ağız ve diş hijyenine dikkat etmemek de diş eti çekilmesine yol açabilen bir faktördür. Diş eti çekilmesinin nedeni ne olursa olsun, zamanında teşhis ve tedavi, uzun süreli ağız sağlığı sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir. 

Diş Eti Çekilmesi Ne Kadar Yaygındır?

Diş eti çekilmesi yaygın görülen bir durumdur. Aslında 65 yaş üstü kişilerin yaklaşık %88'inde bir veya daha fazla dişte diş eti çekilmesine rastlanılmaktadır. 

Diş hekiminiz rutin bir muayene sırasında diş eti çekilmesini teşhis edebilir. Diş doktorunuz, periodontal prob adı verilen özel bir alet kullanarak her dişteki çekilme miktarını ölçer.

Ayrıca her dişin etrafındaki periodontal cepler de ölçülür. Sağlıklı cepler 1 ila 3 milimetre arasında olmalıdır. Diş eti iltihabında ise cepler 4 milimetredir. Periodontal hastalığınız varsa, cepleriniz 5 milimetre veya daha derin olacaktır.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri

Diş eti çekilmesinin başlıca belirtisi, diş kökünün açığa çıkmasıdır. Diğer belirtiler ise şu şekildedir: 

  • Diş eti çizgisinde ağrı ya da rahatsızlık hissi,
  • Soğuk, sıcak ve şekere karşı gelişen hassasiyet,
  • Diş fırçalarken ya da diş ipi kullanırken yaşanan hassasiyet,

Diş eti çekilmesi, tedavi edilmediği takdirde ciddi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir. Yukarıda listelenen belirtileri siz de yaşıyorsanız diş hekiminize danışmanız önerilir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!