İçindekiler
Ağız içi organların en önemlilerinden olan tat alma organı olan dilimiz sağlık durumumuz konusunda bize bazı ipuçları verebiliyor. Özellikle dil rengindeki değişikliklere karşı çok dikkatli olmak gerekiyor çünkü değişen dil rengi bazı hastalıkların habercisi olabiliyor.
Dil Rengi Nasıl Olmalı?
Sağlıklı bir dil, açık ve pembe renkte olur. Fazla kahve, çay, renkli içecekler tüketmek ya da sigara kullanmak dilde renk değişikliğine sebep olur.
Dildeki renk değişikliğinin pek çok farklı nedeni olabilir ve bu durum tek başına bir hastalığın belirtisi olmayabilir. Ancak temizlemeye rağmen geçmeyen ağızda kötü koku yapan bir durum varsa mutlaka hekime danışılması gerekir.
Dil Rengi Beyaz
Dilin yüzeyinde kalın beyaz bir tabaka oluşması (pamukçuk), kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar iç yanağa, damağa, diş etlerine ve bademciklere kadar yayılabilir.
Beyaz Dil Rengi Neden Olur?
Genelde dildeki enfeksiyonların veya bağışıklık sisteminin düşük olmasından kaynaklanan immün sistem yetmezliklerinde karşılaşılan bir durumdur ve mutlaka takip gerektirir. Ayrıca Candida (dil mantarı) veya bir otoimmün hastalığı olan vitiligo belirtisi de olabilir.
Dil Rengi Sarı
Dil rengi sarı görünümdedir ya da dil rengi sarı – kahverengi arasında değişen bir sarı renge dönüşür. Genellikle sarı dil rengi, sigara tüketimi nedeniyle olur.
Sarı Dil Rengi Neden Olur?
Şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, tiroid hastalıkları veya reflü, gastirit, ülser gibi sindirim sistemi hastalıkları dilin sararmasına yol açabilir. Sarı ve kahverengi arası bir dil, ciddi akciğer hastalıklarına; astım, KOAH, Akciğer kanseri gibi olasılıklara işaret edebilir. Bu nedenle mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmana gitmek gerekir.
Dil Rengi Mavi - Mor
Mavi dil ve mor dil bazı hastalıkların habercisi olabilir. Mor dil, genellikle vücudun belirli bir bölgesinde dolaşım sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur.
Mavi Dil Rengi Neden Olur?
Zayıf dolaşımın nedeni genellikle damar tıkanıklığı, damarların daralması veya bazı dolaşım problemleri olabilir.
Dilin mavi-mor renk alması bazı kalp rahatsızlıklarıyla da ilişkili olabilir. Kalp yetmezliği, kalp kapakçık sorunları veya damar hastalıkları gibi durumlarda dolaşım problemleri meydana gelebilir ve bu durum da belli bölgelerin mor renk almasına yol açabilir.
Kırmızı Dil
Bazı hastalıklar dilin normal rengini değiştirerek kırmızı renge dönüşmesine neden olabilir.
Anemi, yani kansızlık vücudun yeterince demir veya B12 vitamini alamaması sonucu oluşan bir durumdur. Bu vitaminlerin eksikliği, vücudun kırmızı kan hücrelerinin üretimini etkiler ve bu da dilin kırmızı renk almasına neden olabilir.
Parlak kırmızı renkte bir dil ise kalp rahatsızlıklarını veya hematolojik durumları düşündürebileceği gibi birçok farklı sağlık sorununun göstergesi de olabilir.
Çilek Dili Nedir?
‘Çilek dili’ olarak tanımlanan durum, genellikle çocukluk çağı viral hastalıklarında görülürken (kızıl ateşi) yüksek ateş ile beraber gelişir. Medilkal ve semptomatik tedavi ile düzelir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!