Damar sertliği olarak da ifade edilen Ateroskleroz, arterler yani atar damarların plak birikimi sebebiyle daralmasıdır. Atar damarlar ise, kalpten vücudun tamamına oksijen ve besin taşıyan kan damarlarıdır. Yaş ilerledikçe yağlar, kolesterol ve kalsiyum atardamarlarda birikerek plak oluşumuna sebebiyet verir. Kalp, beyin, böbrekler ve bacaklar dâhil olmak üzere vücutta herhangi bir bölgedeki atardamarda meydana gelen plak birikmesi, kanın atardamarlardan akmasını zorlaştırır. Vücudun çeşitli dokularında kan ve oksijen eksikliğine neden olan plak parçaları koparak kan pıhtılaşmasına da neden olabilir. Damar tıkanıklığı tedavi edilmediği takdirde kalp krizi, felç veya kalp yetmezliğine yol açabilir. Yaşlanmayla beraber yaygın bir sorun haline gelen damar tıkanıklığına karşı birçok başarılı tedavi seçeneği bulunmaktadır.

Damar Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir?

Plak biriktiğinde ve atardamarlar sertleşip iltihaplandığında, kanın vücuttaki akışı güçleşir. Bu da organların ve dokuların çalışması için ihtiyaç duyduğu oksijenli kanı almasını engeller. Atar damarların sertleşmesinin yaygın nedenleri şunlardır:

Kalp krizi ve felç belirtileri de damar tıkanıklığından kaynaklanabilmektedir. Göğüste ağrı veya rahatsızlık; omuzlarda, sırtta, boyunda, kollarda ve çenede ağrı; karın ağrısı, nefes darlığı, terleme, sersemlik, mide bulantısı ya da kusma gibi şikayetler kalp krizi belirtileri olabilir. Felç belirtileri ise: yüz veya uzuvlarda zayıflık ya da uyuşukluk, konuşmada güçlük, konuşmayı anlamada zorluk, görüş problemleri yaşama, denge kaybı, ani veya şiddetli baş ağrısı…
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın! 

  • Yüksek kolesterol: Vücutta ve tüketilen bazı yiyeceklerde doğal olarak bulunan kolesterolün seviyesi kanda çok yüksek seyrederse atar damarlar tıkanabilir. Bu da kalbe ve diğer organlara giden kan dolaşımını kısıtlayan sert bir plak oluşumuna neden olur.
  • Beslenme: Sağlıklı bir beslenme düzeni çok önemlidir. Amerikan Kalp Derneği (AHA), sağlıklı beslenme düzeni için şunları izlemenizi önermektedir: çok çeşitli meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar, az yağlı süt ürünleri, kümes hayvanları ve balık, fındık ve baklagiller, zeytinyağı gibi tropikal olmayan bitkisel yağlar... Ayrıca şekerli içeceklerden, şekerlemelerden, tatlılardan, tuz oranı yüksek yiyeceklerden ve trans yağ gibi sağlıksız yağlardan kaçınmalısınız.
  • Yaşlılık:Yaş ilerledikçe kalp ve kan damarları kan pompalamak için daha çok çalışır. Arterleriniz sertleşerek daha az esnek duruma gelebilir ve bu da onları plak oluşumu için daha uygun hale getirebilir.

    Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

    • Damar sertliği belirtilerinin çoğu, bir tıkanıklık oluşana kadar ortaya çıkmaz. Yaygın olan semptomlar şu şekildedir:
    • Göğüs ağrısı
    • Nefes darlığı
    • Bitkinlik hissi
    • Yürürken kalçalara kramp girmesi
    • Bacakta, kolda ve tıkalı bir atardamarı olan herhangi bir yerde ağrı hissi
    • Tıkanıklığın beyinde kan dolaşımını etkilemesi halinde vücudun bir bölgesinde ortaya çıkan motor veya duyusal fonksiyon kaybı
    • Dolaşım eksikliğinden kaynaklı bacaklarda oluşan kas zayıflığı