Damar Beni Zararlı Mıdır?

Doğum ile birlikte gelen gül lekeleri bebeklerde sıkça görülür. Yaşamın ilk haftalarında ortaya çıktıktan sonra ilk 2-3 ay boyunca hızlı büyür. Sonraki 3-4 ay büyümesi yavaşlar, 1 yaşından itibaren hemanjiyomlar yavaş yavaş sönmeye başlar. Çocuklar 10 yaşına geldiğinde, çoğu yok olur ya da sadece belli belirsiz görünür. Birçoğu tedavi gerektirmez.

Genellikle kendiliğinden kaybolsa da bazı hemanjiyomlar geçmediği gibi vücutta kapladığı alanı genişletebilir, bazı sağlık sorunlarına ve psikolojik sorunlara yol açabilir.

Hemanjiomlar Neden Oluşur?

Hemanjioma neden olan faktörler kesin olarak bilinmese de bebekte hemanjiom görülme riskini arttıran bazı durumlar saptanabilmiştir. Özellikle doğum ile gelen damar beni lezyonları incelendiği zaman, hemanjiom ve anne yaşının ileri olması arasında ilişkiler gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra yapılan bazı çalışmalar hemanjiom lezyonunun genetik etkisini de vurgulamaktadır. Aile bireylerinde hemanjiom öyküsünün bulunması yeni doğan bebekte de bu riski arttırmaktadır. Bunun yanı sıra prematüre bebeklerde ve beyaz bebeklerde de görülme sıklığı fazladır. 

Hemanjiomların Tedavisi

Kan damarlarının yoğun bir şekilde bir araya gelmesinden dolayı ortaya çıkan damar benleri, bir tür cilt lezyonu problemidir. Cilt üzerinde en sık yüzde, kafa derisinde, sırt ve ayaklarda karşılaşılır. Cildin yanı sıra karaciğerde de görülebilir. 

Çoğunluğu iyi huylu olup genellikle tedavi gerektirmeyen gül lekeleri, bazı ebeveynlerde estetik kaygılardan dolayı endişe yaratabilir. Çoğu hemanjiom tedavi gerektirmeden kendiliğinden söner. Bu sebeple doktorlar risksiz Hemanjiomların tedavi edilmesini potansiyel yan etkilerden dolayı önermez. 

Çocuklarda herhangi bir hemanjiyom tespit edilmesi durumunda uzman bir doktora başvurulması önerilir.    

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!