Duruş bozukluğu yalnızca yetişkinlerde görülen bir rahatsızlık olmayıp çocuklarda da görülebilmektedir. Çocuklarda duruş bozukluğunun çok çeşitli sebepleri bulunur. Aktivite yoğunluğu, yaş, cinsiyet, boy ve kilonun yanı sıra oturma biçimleri, tablet kullanımı ve yaşam tarzları da duruş bozukluğunun nedenleri arasındadır. Üstelik çocukların yetişkinlere özel tasarlanan sandalye/koltuklarda oturması ve bu nedenle iyi bir oturma pozisyonuna sahip olamamaları da duruş bozukluğunu tetikleyen nedenlerden bir diğeridir. 

Çocuklarda duruş bozukluğu, haftanın beş günü taşımak zorunda oldukları okul çantalarından da kaynaklanabilir. Okul çantasının ağırlığı, boyutu ve çocuğun onu taşıma şekli kişinin postürünü etkileyebilir. Çocuklar omuzlarına ağırlık veren çantaları düzenli olarak taşıdıklarında kötü bir duruşun yanı sıra sırt, boyun ve omuz ağrılarına da sahip olabilir. Günümüzde çok erken yaşlarda başlayan akıllı cihaz kullanımı da duruş bozuklarına neden olabilmektedir. 

Bununla birlikte kız çocukları ergenlikte gelişmeye başlayan memelerini gizlemek için kambur bir duruş oluşturabilir. Akran zorbalığından ya da toplum baskısından dolayı kız çocukları memelerini gizlemeye yeltenebilir. Ebeveyn olarak ergen kız çocuklarınıza gelişme sürecini anlatmalı ve onları duygusal olarak desteklemelisiniz. 

Çocuklarda Duruş Bozukluğu Nasıl Düzeltilebilir?

Duruş bozukluğunu düzeltmeye yardımcı olmak için çocuklara bazı egzersizler önerilebilir:

 

Köprü Egzersizi: Çocuğunuz, başı ve omzu yere temas edecek şekilde sırt üstü uzanmalı. Ellerini iki yana açmalı, kalçasını, sırtını ve dizden 90 derece bükülü olan bacakları, yavaşça yukarı kaldırmalı. Ardından başlangıç pozisyonuna dönmeli ve hareketi 1 dakika boyunca tekrar etmeli. 

 

 

 

 

 

 

 

Süpermen Egzersizi: Çocuğunuz yüz üstü yere uzanmalı ve kollarını öne doğru uzatmalı. Ardından elleri ve ayakları ileri uzatarak sırtını esnetmeli. 

 

 

 

 

 

Aşağıya Bakan Köpek Pozisyonu: Eller ve ayaklar yere sabitlenerek ters bir V pozisyonu oluşturulmalı. Bu pozisyonda sırt ve omuzların esnetildiği hissedilmeli. 

 

 

 

 

Egzersizleri çocuklarınıza haftanın 3 ya da 4 günü birer dakika boyunca 3-4 set halinde tekrarlatabilirsiniz. Çocuğunuzun duruşunu düzeltmek için bu egzersizleri düzenli olarak yapmayı teşvik etmelisiniz. Çocuğunuzun duruş bozukluğunun ileri seviyede olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. Erken yaşlarda tedaviye başlayarak çocuğunuzun yetişkinlikte zorlanmamasını sağlamalısınız. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!