Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH), cinsel temas yoluyla bir kişiden diğerine geçebilen enfeksiyonlardır. Bu hastalıklar; bakteriyel, viral veya paraziter enfeksiyonlardır ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Cinsel hastalıklardan korunma yollarını incelemeden önce en yaygın, cinsel yolla bulaşan hastalıklara ve belirtilerine bakalım:

AIDS/HIV: İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV) ile enfekte olan kişiler, bağışıklık sistemlerini zayıflatır ve sonunda AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) gelişebilir. 

Klamidya: Genital bölgede akıntı, ağrı ve idrar yaparken zorlanma gibi belirtilere neden olabilir.

Bel Soğukluğu: Belirti vermeyebilir veya genital bölgede ağrı, akıntı ve idrar yaparken zorlanma gibi semptomlara yol açabilir. Belirtileri klamidyaya benzese de bel soğukluğu, daha yoğun ve acı verici bir akıntıya neden olabilir.

Sifiliz: Cilt ülserleri, ateş, baş ağrısı ve kas ağrıları gibi belirtilere neden olabilir.

HPV: Genital siğillerin nedenidir ve bazı türleri kansere yol açabilir. 

HSV: Uçuklara veya genital bölgelerde yaralara yol açan bir virüs enfeksiyonudur. 

Hepatit B ve Hepatit C: Bu virüsler karaciğer enfeksiyonlarına neden olur.

Teşhis ve Tedaviside Dikkat Edilmesi gerekenler

Ne yazık ki, CYBH tedavisinde gecikmeler yaygındır. Gecikmelerin yaygın nedenleri arasında partner tarafından suçlanma korkusu, zaman yetersizliği veya test yaptırmanın çok zor olması yer almaktadır. Bu gecikmeler, CYBH bulaşmasının artmasının yanı sıra ciddi komplikasyon riskinin de artması anlamına gelmektedir. CYBH semptomları yaşıyorsanız veya riskinizi artıran davranışlarda bulunduysanız, test yaptırın ve gecikmeden tedavi isteyin.

Çoğu cinsel yolla bulaşan hastalık tedavi edilebilir. CYBH'lerin tedavisi, genellikle neden oldukları mikrop veya virüs türüne bağlıdır ve uygun antibiyotikler, antiviral ilaçlar veya diğer ilaçlarla yapılır. Tedavi, hastalığın teşhisi ve tedaviye ne kadar erken başlandığına bağlı olarak değişir.

Korunma Yöntemleri

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en iyi yolu, bilindiği üzere, cinsel ilişkilerde kondom gibi bariyer yöntemlerini kullanmaktır.
  • HIV ve Hepatit B gibi aşısı bulunan hastalıkların, aşısını olmanız önerilir. 
  • Düzenli tıbbi kontroller yaptırmak ve cinsel partnerinizi tanımanız da en önemli korunma faktörüdür.

Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalandığınızı düşünüyorsanız veya belirtiler görüyorsanız geç kalmadan bir sağlık profesyoneline başvurmanız önemlidir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!