Antioksidan ve besin değeri açısından zengin olan yeşil çayın çeşitli sağlık sorunlarına karşı faydalı olduğu düşünülüyor.
2018 yılında yapılan bir araştırma yeşil çayda bulunan başlıca polifenolik bileşik olan EGCG'nin (epigallocatechin-gallate), aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli iyileştirici özellikler içerdiğini ortaya çıkardı. 

  • Antioksidan,
  • Antienflamatuvar,
  • Anti-ateroskleroz (damar sertliği önleyici),
  • Anti-miyokard infarktüsü (kalp krizi önleyici) ,
  • Anti-diyabet,

2012 yılında yapılan bir çalışmada yeşil çayın en önemli bileşenlerinden biri olan bitki polifenollerinin, cildi korumaya ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olmasının yanı sıra kanser önleyici etkiler de sunduğu ileri sürülmüştür.

Yeşil Çay ve Sivilce 

Ciltte ölü deri hücreleri ve bakterilerin gözeneklere sıkışması sonucu sivilceler oluşmaktadır. Özellikle yağlı cilde sahip olan kişilerin en büyük rahatsızlıklarından biri olan sivilcelere karşı uzmanlar doğal yöntemler ya da ilaçla tedavi önerebilir. Yeşil çay da bu doğal yöntemler arasında bulunur. Yeşil çayın içinde bulunan antioksidan, antienflamatuvar ve antimikrobiyal özelliklerin sivilcelere ve yağlı ciltlere iyi geldiği 2016 yılında yapılan bir araştırmayla ortaya çıkmıştır. 

Yağlı Cilt

Akne, aşırı sebumun gözenekleri tıkaması ve bakteri üremesinin bir sonucu olarak meydana gelir. Sebum, yağ bezlerinizin cildinizi ve saçınızı nemlendirmek için salgıladığı yağlı bir maddedir. Yeşil çayın içerisinde bulunan EGCG lipid seviyelerini düşürür. Bu da ciltteki sebum atılımının azaltılmasını sağlar. EGCG, sebumu azaltarak akne gelişimini yavaşlatabilir veya durdurabilir. 

Cilt Kanseri 

UV ışınlarına uzun süreli maruz kalmanın, çeşitli cilt kanserleri de dahil cilt bozukluklarının gelişimine yol açtığı biliniyor. Yeşil çayın içerdiği bileşenlerin; melanom cilt kanseri, melanom dışı kanserleri ve erken yaşlanmayı engelleyebildiği ileri sürülmektedir. 2003 yılında yapılan bir araştırmaya göre; yeşil çayın içerisinde bulunan polifenoller tarafından hayvanlarda ve insanlarda UVB içeren güneş ışığının neden olduğu cilt bozuklukları engellenebiliyor.  

Yaşlanma

Yeşil çay içmek ve cildinize uygulamak cildinizin yaşlanma sürecini daha iyi yönetmesine yardımcı olabilir.

80 kadından oluşan bir araştırma; deriden ya da ağızdan alınan yeşil çay sayesinde katılımcıların cilt elastikiyetinde bir iyileşme olduğunu göstermiştir. Ayrıca 2013 yılında yapılan ve 24 kişiden oluşan bir araştırmada da yeşil çay özü içeren kozmetiklerin deriye uygulanmasıyla; güneşe maruz kalmanın neden olduğu cilt hasarlarının azaldığı ortaya çıkmıştır. Araştırmacılar, yeşil çay özü de dahil olmak üzere çeşitli kozmetik formülasyonların, cildin rahatlamasını sağladığını ve belirgin nemlendirici etkilere sahip olduğu öne sürülmüştür.

Hem yeşil çay içmeniz hem de yeşil çay özü içeren kozmetikleri cilde uygulamanız halinde cildiniz için faydaları olabileceğini gösteren birçok araştırma bulunuyor. Yeşil çay ve yeşil çay özü başta sivilce önlemeye yardımcı olmakla kalmıyor aynı zamanda cildinizin daha genç görünmesini de sağlıyor. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!