Çikolata kisti ya da ovaryan endometrioma olarak adlandırılan rahatsızlık, yumurtalıklarda oluşan ve kanserli olmayan sıvı dolu kistlerden meydana gelmektedir. Erimiş çikolataya benzeyen görünümleri nedeniyle halk arasında çikolata kisti olarak bilinir. Çikolata kisti, üreme çağındaki kadınların %5-10’u arasında görülen endometriozisin bir alt türüdür.
Çikolata kistinin olması birtakım rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. Pelvik bölgenizde ağrı meydana gelebilir, yumurtalık kanserine yakalanma riskiniz artabilir ve hamile kalmanız zorlaşabilir. Bununla birlikte çikolata kistleri nadiren yumurtalık kanserine dönüşebilir. Doktorunuz kanserleşme riski olduğunu düşündüğü riskli kistleri cerrahi yöntem ile almayı tercih edebilir.
Çikolata kistine tam olarak neyin sebep olduğu bilinmese de adet sırasında dökülen endometrium benzeri yapının bir kısmının geri doğru akması nedeniyle meydana geldiği düşünülmektedir. Yani, adet ile birlikte vajinadan dışarıya dökülen endometrium dokusunun bir kısmı yumurtalıklarınıza geri döndüğünde çikolata kisti oluşturuyor olabilir.
Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir?
Çikolata kistleri bazı kadınlarda hiç semptoma neden olmayabilir. Kistin boyutu, semptomların şiddetini doğrudan etkilemeyebilir. Bu da büyük bir kiste sahip olsanız bile hiç belirti görülmeyebileceği anlamına gelir. Bu nedenle düzenli aralıklarla muayene olmak, sağlığınız için kritik öneme sahiptir.
Çikolata kistinin olası belirtileri şu şekildedir:
- Ağrılı ve kramplı adet
- Adet döngüsü dışında yaşanan pelvik ağrı
- Düzensiz adet döngüsü
- Cinsel ilişki esnasında ağrı
Bunun dışında sırt ağrısı, kusma, şişkinlik, mide bulantısı gibi belirtiler de gözlemlenebilir.
Çikolata Kisti Nasıl Tedavi Edilir?
Doktorunuz çeşitli testler ve taramalar sonucu çikolata kistinizin olduğunu tespit ettiyse bir sonraki adımı tedavi planlaması olacaktır. Eğer kistiniz küçükse ve şikayetlere neden olmuyorsa doktorunuz düzenli aralıklarla sizi görmeyi ve kisti izlemeyi tercih edebilir. Eğer 4 santimetreden büyük ağrılı bir çikolata kistine sahipseniz, kansere dönüşme riski de daha fazladır. Bu nedenle doktorunuz kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopi yapabilir. Eğer belirtileriniz şiddetli ve kistiniz de büyükse ve hamile kalmayı planlamıyorsanız doktorunuz histerektomi olarak da bilinen rahminizin alınması ve /veya yumurtalıklarınızın alınması (ooferektomi) işlemini önerebilir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!