Cennet hurması; Trabzon hurması, Japon hurması, ambe ya da amme gibi isimler ile anılabilir. Tropikal bölgelere özgü olan bu meyve Farsçada erik hurması anlamına gelen “khurmalu” kelimesinden dolayı Türkçeye “hurma” olarak geçmiştir. Bugün

Akdeniz’de yetişen bir meyve olarak bilinen cennet hurması aslen Çin’den tüm dünyaya yayılmıştır. İnsanın içini ısıtan canlı turuncu renkleri ve bala benzeyen tatları ile son yıllarda sıklıkla tüketilmeye başlayan cennet hurmasının vücudumuza sayısız faydası bulunur. 

Cennet hurmasının faydaları içerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlardan gelir. Özellikle zengin bir C vitamini kaynağı olan bu meyve, bağışıklık sistemini destekler ve kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Bir porsiyon cennet hurması 118 kalori olup 6 gram lif, 31 gram karbonhidrat ve 21 gram da şeker içerir. Şeker içeriği yüksek olduğu için bu meyveyi porsiyona dikkat ederek ve dengeli tüketmek önemlidir. Tek başına tüketebileceğiniz gibi salatalarınıza, keklerinize, yulaf ezmenize ekleyerek de yiyebilirsiniz. 

Gelin birlikte sağlık bombası bu meyvenin vücudumuzda nelere iyi geldiğine bakalım:

1)  Kalp hastalıkları riskini azaltabilir.

Trabzon hurmasını düzenli olarak tükettiğiniz takdirde atardamarlarınızı temizleyebilir ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Yüksek lifli cennet hurmasının yüksek kolesterol tedavisinde de etkili olduğu bilinir. 

2) Göz sağlığını iyileştirebilir. 

Her gün bir porsiyon cennet hurması yemek, günlük ihtiyacımız olan A vitamininin yarısından fazlasını sağlar. Göz hastalıkları ile savaşmada etkili, A vitamini bakımından zengin olan bu meyvenin kabuğu göz sağlığını iyileştirdiği bilinen lutein açısından da zengindir. 

3) Enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. 

Anti-enflamatuar etkisi yüksek gıdaları tüketmek kalp hastalığı, obezite ve kanser ile ilişkili olan kronik iltihaplanmayı azaltarak hastalık risklerini düşürebilir. Cennet hurması günlük C vitamini ihtiyacının %20’sini karşılayarak vücudunuzu iltihaplar ile savaşmada destekler. 

4) Diyabeti önleyebilir, komplikasyonlarını azaltabilir. 

Trabzon hurmasının kabuğu antidiyabetik ve antioksidan özelliklere sahip olduğundan diyabet riskini artıran ileri glikasyon son ürünlerine (AGE) karşı vücudu koruyucu etki gösterebilmektedir.

5) Lif bakımından zengindir. 

Lif oranı yüksek cennet hurması, yüksek kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir. Liften zengin beslenmek bağırsak sağlığını iyileştirebilir ve kan şekerindeki ani yükselmeleri önlemeye yardımcı olabilir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!