Persentil, çocuk doktorları tarafından bebeklerin gelişim dönemleri boyunca sahip olması gereken fiziksel evrimini bir tablo şeklinde not etmek için kullandıkları bir ölçümdür. Ebeveynler için de “Bebeğimin büyümesi konusunda endişelenmeli miyim?” sorusunun cevabıdır persentil.

Persentil Nedir? Nasıl Hesaplanır?

0 ila 2 yaş arası bebek gelişimi genellikle persentil adı verilen bir ölçüm ile, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) büyüme standartları kullanılarak hesaplanır. Cinsiyetin de önemli bir faktör olduğu persentil hesaplaması, bebeklerin fiziksel evrimlerinin en önemli öğesi kabul edilen boy, kilo ve baş çevresi değerleri göz önüne alınarak yapılır.  Bu ölçüm ‘büyüme eğrisi’ olarak da adlandırılır. Aylık gelişim tablosu bebeklerin gelişimindeki tüm persentil eğrilerini tanımlar ve çocuğun gelişiminin normal şekilde ilerleyip ilerlemediğini gösterir.  Persentil verileri çocuğun sağlık kaydında bulunur ve böylece ebeveynler tarafından her zaman ulaşılabilir.

Persentil hesaplaması ile bebeğinizin gelişim sürecini takip edebilirsiniz. Ortaya çıkan persentil değeri ile, çok yüksek veya çok düşük olması gibi, bebeğin genel sağlığı hakkında fikir sahibi olunur ve gerektiği durumda altta yatan herhangi bir hastalık olup olmadığı araştırılır.  

Bebeklerin boy, kilo ve baş çevresi değerleri için ayrı ayrı persentil hesaplaması yapılır. Persentil hesaplama, bebeğin mevcut değerlerinin, persentil tablosundaki değerler ile karşılaştırılmasıyla yapılan bir işlemdir. 

Persentil Tablosu Nedir?

Persentil tablosu, aynı yaş aralığındaki ve aynı ülkeden 100 bebeğin değerlerine dayanarak oluşturulan bir tablodur. Persentil tablolarının her biri, o ülkeye ya da bölgeye özel olarak yapılır; çünkü genetik faktör ve ırksal farklılıklar bebeklerin gelişim dönemlerindeki değerlerini ve persentil tablosunu değiştirebilir. Persentil yüzdesi, bebeğin, Türkiye’de ortalamayı oluşturan 100 bebeğin kaçından daha uzun, daha kısa, daha zayıf, daha kilolu, daha büyük ya da daha küçük olduğunu gösterir.

5 Kademede Persentil Takibi

Persentil hesabı yaparken bebeğin boy, kilo ve baş çevresi ile ilgili veriler esas alınır. Çıkan sonuçlar aşağıdaki şekilde değerlendirilir:

  • 10 Persentil: Hesaplanan en düşük değerlerdir. Bebeğin aynı yaş ve cinsiyetteki diğer bebeklerden çok geride olduğu anlamına gelir. Mutlaka çocuk doktoruna başvurulması gerekir.
  • 10- 25 Persentil: Hesaplanan düşük persentil değeridir. Bu aşamada çocuğun doktoru ile bir takip süreci başlatılması önerilir.
  • 25- 75 Persentil: Hesaplanan normal değerlerdir. Bebeğin gelişimi kendisi ile aynı yaş ve cinsiyetteki diğer bebeklere göre normal seyretmektedir. 
  • 75- 90 Persentil: Bu aralıktaki persentil değeri yüksek bir değerdir. Bu durum bebeğin yaşıtlarının ortalamasından daha uzun, daha kilolu ve baş çevresinin daha büyük olduğu anlamına gelir. Doktor muayenesi ile başlatılacak olan bir kontrol süreci önemlidir.
  • 90- 100 Persentil: Hesaplanan en yüksek değerlerdir. Bu durumda çocuğun gelişimi normalden çok daha fazladır. Obezite gibi sorunlar söz konusu olabileceği gibi, normalden daha uzun bir boyda olma ve baş çevresinin normalden çok daha büyük olması durumu söz konusudur. Mutlaka çocuk doktoruyla bebeğin gelişimi yakından takip edilmelidir.  

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!