Bütünsel tıp, bir hastalığın sadece semptomlarına odaklanan değil kişinin fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal sağlığını bir bütün olarak ele alan hastalıkların kök nedenlerine odaklanan önleyici tıbbı temele alan sağlık yaklaşımıdır. Bütünsel tıp felsefesine göre yaşamda uygun dengeyi bulmak ve mümkün olan en iyi sağlığa ulaşmak için gerektiğinde geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemlerinin birleştirildiği bir bakış açısı gerekmektedir. 

  • Sağlıklı olmak ; fiziksel, duygusal, zihinsel, sosyal ve ruhsal her anlamda iyilik hali ile mümkündür.
  • Hastalıkları önlemek, tedavi ettirmekten daha değerlidir. 
  • Tedavi ile semptomları ortadan kaldırmak değil hastalığın altında yatan  nedenleri tespit etmek ve iyileştirmek amaçlanır.
  • Bütünsel tedaviler beslenme, egzersiz, uyku hijyeni, bağışıklık sistemi alternatif tıp ve kişisel bakım gibi alanları kapsar.
  • Tedavi sürecinde doktor ile hasta arasında kurulan ilişki  önemsenir. 

Bütünsel tıp yaklaşımını benimseyen bir doktora baş ağrısı şikayeti ile başvurduğunuz zaman, yalnızca ilaçlar ile ağrılarınızı hafifletmeyi hedeflemeyecek, baş ağrısına neden olan tüm olası faktörleri inceleyecektir. Beslenme düzeniniz, uyku alışkanlığınız , özel yaşamınızdaki problemler,  ruh halinizin durumu gibi faktörleri değerlendirerek şikayetinizi bütünlüklü bir şekilde inceleyecektir. Semptomları azaltmak adına size kimi ilaçlar önerebilir ancak muhtemelen bununla yetinmeyecek ve yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanız için tavsiyelerde bulunacaktır. 

Bütünsel tıp kişiyi fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak optimum iyilik haline ulaştırmayı ve onun sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemesini hedefler. Bu yaklaşım hastaları, kendi sağlık sorumluluklarını üstlenmeyi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle hastalıkların önlenmesine yardımcı olmalarını teşvik eder. Bunun için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Başlıcaları ise şunlardır: 

  1. Diyet: Bütünsel tıp yaklaşımında, sağlıklı beslenme prensiplerine dayalı olarak özelleştirilmiş, fitoterapi ile zenginleştirilmiş beslenme programları uygulanır.
  2. Egzersiz: Bireye uygun egzersiz programları bütünsel tıp uygulamalarının bir parçası olarak kullanılır. 
  3. Psikoterapi: Psikoterapi, terapi seansları, danışmanlık veya destek grupları aracılığıyla kişinin zihinsel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen bir tedavi yöntemidir.
  4. Kişisel bakım: Kişisel bakım, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri, uyku ve stres yönetimi gibi teknikleri içerebilir.
  5. Akupunktur: Çin tıbbına dayanan bu tedavi yönteminde ince iğnelerin belirli noktalara batırılmasıyla enerji akışı, ağrı yönetimi ve stres azaltma hedeflenir. 
  6. Kayropraktik bakım: Vücutta meydana gelen ağrıların hafifletilmesi için uygulanan fiziksel tedavi uygulamalarıdır. 
  7. Homeopati: Belirli ilkelere dayanan terapötik bir yöntem olan homeopatide bitki, hayvan, mineral gibi doğada bulunan her şey kullanılarak tedavi hazırlanır. 
  8. Masaj Terapisi: Kasları gevşetmek, dolaşımı artırmak, stresi azaltmak ve genel rahatlama sağlamak için el ya da özel aletlerle vücuda uygulanan bir tedavi yöntemidir.
  9. Naturopati: Natural tıp olarak bilinen bu alternatif tıp yönteminde vücudun kendini iyileştirme kapasitesi olduğu fikrinden hareket edilir ve kişiler bitkisel tedaviye ve doğal çarelere yönlendirilir. 
  10. Modern tıp ve cerrahi işlemler: Modern tıp; ilaç tedavileri, cerrahi müdahaleler ve diğer tıbbi prosedürlerle hastalıkları tedavi etmeyi amaçlar. 

Sonuç olarak bütünsel tıpta bireyin bedeninin kendini iyileştirme yeteneğine odaklanılır ve tedavi planları genellikle bireysel ihtiyaçlara ve tercihlere göre özelleştirilir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!