Burun Kemiği Eğriliği Nedir?

Bu yapının, sağa ya da sola doğru kayması burun kemiği eğriliğine sebep olur. Septumun tam ortada bulunması, sağ ve sol boşlukların eşit hizada olması ideal olan yapılanmadır. Ancak çoğu insanda septum hafif de olsa sağa ya da sola kaymıştır, bu kaymanın derecesine göre burun kemiği de eğrilerek çeşitli sorunlara yol açar. Bunların başında solunum sıkıntısı gelir. Aynı şekilde burun tıkanıklığı da burun kemiğinin konumlanmasına göre artış gösterebilir. Burun kemiği eğriliği problemi yaşayan kişilerin burunlarında konka adı verilen etlerin büyüyüp şiştiği gözlenebilir. Konka burnun içinde yer alan etlere verilen isimdir. Konkalar her bir yanda üçer tane olmak üzere toplam altı adettir. 

Burun Eğriliğinin Sebepleri

Bazı insanlarda burun eğriliği doğuştandır ancak bazı insanlarda septum deviasyonu doğum esnasında meydana gelen travmalardan kaynaklanır. Düşme ve çarpma sonrası olan travmalar da ilerleyen yaşlarda burun kemiği eğriliğine sebep olabilir. Ayrıca genetik faktörlere bağlı olarak erişkinlik döneminde de burun şeklinde birtakım farklılıklar meydana gelebilir.

Burun Kemiği Eğriliğinin Olası Belirtileri

Burun kemiği eğriliğinin en yaygın görülen belirtisi burun tünellerindeki tıkanıklıktır. Buna bağlı olarak kişilerde nefes almada zorlanma, sinüzit, horlama, burun kanamaları, baş ağrıları ve solunum yolunda enfeksiyon da görülür. 

Burun Kemiği Eğriliğinin Zararları Nelerdir?

Burun kemiği eğriliği pek çok kişinin hayat kalitesini ciddi düzeyde etkiler.
Bu kişilerde görülen rahatsızlıklar genel hatlarıyla şunlardır:

  • Horlama
  • Apne
  • Östaki borusunda tıkanıklık
  • Kulakta sıvı birikmesi
  • Daimî olarak ağızdan nefes alma nedeniyle farenjite yatkınlık
  • Sık sık görülen burun kanamaları
  • Sinüzitte alevlenme
  • Baş ağrısı
  • Genizde akıntı
  • Burundan hava alımında azalmaya bağlı olarak ağızdan hava alımının artması ve bu sebeple üst solunum yollarında ve akciğerlerde rahatsızlıklar.

Burun Kemik Eğriliği Ameliyatı

Burun kemiği eğriliği operasyonu olan septoplasti, burunda yer alan kemik ve kıkırdak eğriliklerini düzeltmek için yapılan bir ameliyattır. Genel ya da lokal anestezi ile uygulanabilse de en çok tercih edilen yöntem genel anestezi altında operasyonun gerçekleşmesidir. Ameliyat sırasında kıkırdak ve kemikte bulunan eğri dokular kapalı bir şekilde çıkarılır ve böylelikle burun eğriliği giderilmiş olur. Ameliyat süresi anestezi hariç 30-45 dakikadır. Kesi burun içinden yapılır. Eğer bu esnada kıkırdaktaki eğriliklerin düzeltilebilmesi mümkün ise gerekli işlemler yapılarak kıkırdak eğrisi olması gereken yere konur. Eğer burun etlerinde bir şişlik varsa bu esnada onlara da müdahale edilir.  

Burun Kemiği Eğriliği Ameliyatı Sonrası Süreç

Ameliyat sonrasında genellikle burun içine tampon uygulanır. Bu tamponlar çoğunlukla hava kanallı silikondan yapılmaktadır. Böylelikle tamponların burundan alınması çok daha kolay hale gelir. Bu tamponların hava almayı sağlayan yapısı sayesinde hastalar operasyon sonrası dönemi çok daha kolay atlatırlar. Hastalar operasyondan 3 gün sonra günlük hayatlarına devam edebilirler. 1 hafta sonra ise burun içine konmuş tamponlar alınır.  Bu operasyon sonrasında hastada dışarıdan belli olan herhangi bir kesi izi ya da biçim değişikliği olmaz, göz altında şişlik veya morluk oluşmaz.  

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!