Nazal septum yapısının da düzeltilmesinin hedeflendiği prosedürlerde işlem süresi daha uzun olabilmektedir. Her iki cerrahi işlemdeki temel amaç burundan alınan hava akışını iyileştirmek ve nefes alma sürecini kolaylaştırmaktır.

Nazal konka; her bir burun deliğinde ve nazal septumun her iki tarafında yer alan çıkıntılardır. Bu çıkıntılar, burun deliğinin tüm uzunluğu boyunca uzanır ve görevleri; buruna giren havanın akışının sağlanması, aynı zamanda temizlenmesi, ısıtılması ve nemlendirmesidir. 

Bununla birlikte burun konkalarında büyümeye ve şişmeye neden olan durumlar, nefes almayı zorlaştırabilir ve bu durumda tedavi gerekliliği doğabilir. Burun konka ameliyatı veya burun eti ameliyatı, medikal tedavi ile kontrol sağlanamadığı durumlarda başvurulan yöntemlerin başında gelmektedir. Bu operasyon, buruna daha iyi hava akışını sağlayan bir ameliyattır. Konkalar çok küçük olmasına rağmen solunum sürecindeki rolleri önemlidir. Bu nedenle ameliyat gerekliliği çok iyi bir şekilde değerlendirilmelidir.

Burun konka cerrahisi, konkanın belirli bir bölümünün doku koteriyle çıkarılması veya bir ya da birkaç konkanın tamamen çıkarılması gibi prosedürleri içerebilir. Genellikle buruna mümkün olduğunca normal hava akışını sağlamak ve solunumla ilgili diğer sorunların gelişmesini önlemek için burun konkalarının tümünün alınmamasına özen gösterilir.

Ameliyat yapılmadan önce; antihistaminikler, steroid içeren spreyler ve bazen konka hacmini azaltabilecek tuzlu su ile burun yıkama gibi tedaviler denenmektedir. Bu tedavilere yeterli yanıt alınamadığı ve nefes alma zorluğunun çok şiddetli olduğu durumlarda operasyona karar verilir.

Burun Konka Ameliyatına Hazırlık Süreci Nasıldır?

Ameliyat genel anestezi altında yapıldığından, öncesinde doktorunuzun önerdiği süre kadar aç kalmanız gerekmektedir.

Ameliyatın mümkün olan en iyi koşullarda yapılarak işlem sonunda en iyi yanıtın alınabilmesi için cerrahi işlemden birkaç gün önce eğer kullanıyorsanız sigarayı bırakmanız önerilir. Bununla birlikte hekiminiz tarafından o bölgedeki ödemin azaltılması adına operasyon öncesinde bir süre burun spreyi kullanmanız istenebilir. 

Yan Etkiler Nelerdir?

  • Genel anesteziye bağlı yan etkiler dışında burun deliklerinde kanama ve akıntı görülebilir. Bu görülen bulguların birkaç gün içinde geçmesi beklenmektedir. 
  • Operasyon bölgesinde enfeksiyon gelişme riski vardır, ancak bu tür  operasyonlarda oldukça nadir bir görülen bir durumdur.

Burun konka ameliyatının daha ciddi yan etkisi ise burundan hava geçiş hissinin ve koku alma duyusunun azaldığı veya kaybolduğu, “boş burun sendromu” adı verilen durumun ortaya çıkmasıdır. Boş burun sendromunun nedeni genelde fonksiyon gösteren yeterli burun etinin kalmamasıdır, bu nedenle genellikle burun etlerinin tamamı değil, yalnızca bir kısmı alınır. Yıllar geçtikçe, elde edilen deneyimler bu riskin en aza indirilmesine yardımcı olmuştur. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!