Burun ameliyatı, nefes alma güçlüğü gibi zorunlu sebeplerle veya estetik kaygılarla gerçekleştirilen yaygın bir cerrahi müdahaledir.

Hepimizin bildiği üzere burun, vücudun birincil koku alma organıdır ve aynı zamanda solunum sisteminin temel bir parçası olarak işlev görür. Kaza, yaralanma gibi durumları dışarıda bırakırsak, azımsanmayacak kadar çok sayıda insan, solunum problemlerini veya doğum kusurlarını düzeltmek ya da daha güzel bir görünüme kavuşmak için burun estetiğine başvurur.

Burun Ameliyatı Nedir?

Burun ameliyatı veya burun estetiği ameliyatı rinoplasti olarak da tanımlanır; burunda bulunan kemik ve kıkırdak dokusunu tekrardan şekillendirerek yeni bir görünüm vermek ya da burnun mevcut işlevlerini tedavi etmek amacıyla gerçekleştirilen bir plastik cerrahi operasyonudur.

Burun Ameliyatı Neden Yapılır?

Burunda bulunan doğumsal bozukluklar, sonradan gelişen şekil bozuklukları, estetik kaygılar ve nefes alıp vermede yaşanan sorunlar burun ameliyatına başvurmanın temel nedenleri arasında sayılabilir. Bunun yanı sıra;

  • Yüze göre orantısız büyük olan bir burun,
  • Burun kemiğinde eğrilik, 
  • Burunda girinti ve çıkıntıların bulunması, 
  • Genişlemiş veya sarkık burun uçlarına sahip olmak, 
  • Geniş burun delikleri gibi şekil bozuklukları burun estetiğine başvurmanın nedenleri arasında sayılabilir.

Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun ameliyatı öncesinde yapılan görüşmelerde öncelikle hastanın estetik operasyon için uygun olup olmadığı değerlendirilir. Aynı zamanda hastanın beklentileri de göz önünde tutulur. Tüm testler yapıldıktan sonra hasta ameliyat için uygunsa operasyon gerçekleştirilir. Burun ameliyatı temel olarak “açık teknik ve kapalı teknik” olarak 2’ye ayrılır. 

Açık Teknik: Genellikle burun ucu problemleri ve ileri düzeyde kemik eğriliği gibi durumlarda tercih edilir. Açık teknik geniş görüş açısına sahip olmak bakımından oldukça avantajlıdır. Bu teknikte burunda bulunan bütün kemik ve kıkırdak yapıları ve o bölgedeki dokular tamamen görünür. Fakat iyileşme süreci daha uzundur ve operasyon sonrasında oluşan morluk, şişlik gibi sorunlar daha fazla olur. Bu teknikle şekil bozuklukları ve eğrilikler onarılabilir. 

Kapalı Teknik: İzsiz burun ameliyatı tekniğidir. Genellikle burun küçültülmesi, burun üstündeki tümseklerin giderilmesi, burundaki yamuklukların düzeltilmesi gibi sorunlar için kullanılır. Çoğunlukla genel anestezi kullanılarak yapılır ve operasyon ortalama 2-3 saat sürer. Açık teknikte oluşan morluk, şişlik gibi sorunlar bu teknikte daha az görülür. İyileşme süreci daha kısa ve daha rahat olabilmektedir. 

Burun Ameliyatı Kimlere Yapılamaz?

Burun ameliyatı, bir psikiyatrik rahatsızlık olup kişinin görüntüsü ile ilgili aşırı önyargılı olması hali olarak tanımlanan dismorfik bozukluğu olan kişilere ve yoğun kanama riski taşıyan kişilere yapılamaz.

Burun Ameliyatı Sonrasındaki Süreç Nasıldır?

Burun ameliyatı sonrası şişmeyi en aza indirmek için ve iyileşirken burnunuzun yeni şeklini koruması için, buruna ufak bir termoplastik atel takılmaktadır.

Burnunuzun içine pamuklu gazlı bir bez (yumuşak silikon tüpler) konulacaktır. Yaklaşık 10 gün sonra doktorunuz termoplastik ateli ve yumuşak silikonu burnunuzdan alacaktır. 

Birkaç hafta boyunca burnunuzun ve gözlerinizin etrafında şişlik ve morluklar olabilir. Bu şişlikler 2 hafta içerisinde azalacaktır. Ameliyattan sonra bir yıl kadar, özellikle sabahları hafif bir yüz şişmesi de yaşayabilirsiniz.

Burnun tam şeklini alması bir yılı bulur. Bu süreçte burnunuzun deforme olmaması için gözlük kullanılmaması önerilir. Yukarıdaki unsurlar göz önüne alındığında burun ameliyatı, önemli ölçüde sabır gerektiren bir ameliyat sonrası süreci içerir.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!