Kilo verme süreci; depresyon, kaygı, öfke ve sinirlilik gibi birçok duyguyu beraberinde getirir. Çünkü yeme davranışları özellikle kilo problemi yaşayan kişilerde çoğunlukla fiziksel açlıktan çok duygusal ihtiyacı gidermeye yönelik gelişir ve kilo verme sürecinde de bu duygusal ihtiyaçları giderememek pek çok soruna sebep olabilir. 

Yapılan araştırmalarda psikolojik destek ve bilişsel davranışçı psikoterapinin kilo verme sürecinde motivasyon ve duygu durum kontrolü açısından etkili olduğu bulunmuştur.

Kişiler kilo verme sürecinde istediği kiloya ulaşamadığında tatmin olmayabilir. Kişilerde yeterli tatmin duygusu; verilen kilonun geri alınmadığı ve hedeflenen kiloda sabit kalındığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Böylece kişilerin duygu durumunda pozitif değişimler yaşanır ve bu da sosyal ilişkilerini olumlu yönde etkilemeye başlar.

Kilo verme sürecinin istenilen şekilde ilerlemesi; insan ilişkilerinin iyileşmesi, kişilerdeki sosyal kaygı seviyesinin düşmesi ve kişilerin tekrar sosyal ortamlara dahil olması ile sonuçlanmaktadır. Bu da kişilerin yaşamdan aldığı doyumu artırmaktadır. Diğer taraftan kişiler verdiği kiloları geri alırsa mutsuzluk, sinirlilik, öfke, umutsuzluk duygusuna kapılabilir. 

Kilo verme sürecini dilediği gibi geçiremeyen kişiler sosyal çevresi tarafından “iradesiz” olarak nitelendirilme kaygısı yaşayabilir. Bu yüzden başarısız olduğunu ve asla başaramayacağını düşünebilir. Yeniden denemek istese de “yine başaramayacağım”, “verdiğim kiloları tekrar geri alacağım” gibi olumsuz düşünceler geliştirebilir.

En Önemlisi Kendinize Güvenmeniz! 

Kilo problemi yaşayan kişilerin kilo verme sürecine başlamadan önce kendini psikolojik olarak hazırlaması ve gerekirse destek alması gerekir. Kilo verme sürecine başlarken şu adımlar takip edilebilir: 

  • Kişinin kendisini olduğu gibi kabul etmesi sağlanmalıdır.
  • Kişinin kendini sevmesi sağlanmalıdır.
  • Kişinin alternatif düşünceler geliştirmesi sağlanmalıdır.

Kişiler kendini olduğu haliyle kabul ettikten sonra sosyal ortamlardan kaçınma eğilimi de azalacaktır. Bu sayede sosyal ortamda bir yeri olduğunu fark edecektir. Bu da kendi vücuduyla daha barışık olmasını ve kilo verme sürecindeki stresin azalmasını sağlayacaktır. 

Kişiler kilo verme sürecinde kilo kaybı yaşasa bile psikolojik olarak hala kilolu olduğu düşünebilir. Çünkü kilolu psikolojisi onu zayıfken de takip edebilir dolayısıyla kilo verme sürecinin hemen ardından beden imajında düzelme ya da özgüvende artış beklenmemelidir. Kilolu birinin kilo verdikten hemen sonra sosyalleşmesi mümkün olmayabilir. 

Özgüvenin gelişmesi ve beden imajı ile ilgili algının değişmesi için psikolojik destek almak oldukça önemlidir. Çünkü kişiler birkaç kiloyu geri alması durumunda bile başarısız hissederek aşırı yeme davranışına yönelebilir. Psikolojik destek, bu gibi duygu durumlarını kontrol etmeye yardımcı olur.  Kilo problemleri yaşayan ve bedeni ile sorunları olan biriyseniz psikolojik destek almayı ihmal etmemelisiniz. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!