Boyun tutulması en yaygın vücut rahatsızlıklarından biridir. Uzun saatler masa başında çalışmak, ters bir hareket yapmak, yanlış bir pozisyonda uyumak ya da soğukta kalmak gibi çeşitli sebeplerden dolayı boyun tutulması ortaya çıkabilir. Ancak endişelenmenize gerek yok! Vücut ağrılarının birçoğunda olduğu gibi egzersizler ve esneme hareketleri ile boyun kaslarınızı iyileştirebilir ve güçlendirebilirsiniz. 

Boyun tutulması egzersiz ile birlikte iyileştirilebilir. Evde yapabileceğiniz boyun tutulması egzersizleri ile iyileşme sağlayabilirsiniz. Ancak rahatsızlığınız daha ileri seviyede ise size özel hazırlanmış bir egzersiz programını uzman gözetiminde yapmanız gerekir.  Boyun ağrılarınızı hafifletmek ve hareket kısıtlılığınızı azaltmak için aşağıdaki egzersizlere mutlaka göz atın. Ancak hiçbir hareketi kendinizi zorlayarak yapmayın!

İşte boyun esnekliğini kazanmanız ve ağrıları kontrol edebilmeniz için mucize 4 egzersiz! 
Aşağıdaki hareketlerden herhangi birini tekrarlarken ağrınız olursa derhal egzersizi bırakın.

Omuzlarınız ve sırtınız dik bir şekilde oturun. Ardından başınızı götürebildiğiniz kadar geriye götürün ve başlangıç pozisyonuna dönmeden başınızı 5 saniye kadar geride tutun. Gerginliği boynunuzun önünde hissetmelisiniz. 5 saniye sonunda nazikçe başlangıç konumuna dönebilirsiniz. Günde 2 set, 10 tekrar uygulayabilirsiniz.  

 

 

 

Çenenizi köprücük kemiklerinizin arasına doğru yaklaştırın. Ağrı eşiğinde gidebildiğiniz son noktaya kadar gidin ve başlangıç pozisyonuna dönmeden önce 5 saniye bekleyin. Bu hareketi yaparken boynunuzun arkasında gerginlik hissetmelisiniz. 

 

 

 

 

Dik bir şekilde yere oturarak başlangıç konumuna geçin. Bu pozisyonda iken başınızı hafifçe sağ omzunuza doğru eğin. Gerginlik hissedince durun ve 5-10 saniye kadar bekleyin. Ardından yavaş bir şekilde ağrı eşiğinde sol tarafta doğru başınızı eğin. Yine aynı şekilde 5-10 saniye bekleyin. Bu hareketi günde 2 set, 10 tekrar uygulayabilirsiniz. 

 

 

Ayakta ya bir matın üzerinde başlangıç pozisyonunu alın. Omuzlarınızı kaldırın ve ileriye doğru daire çizer gibi hareket ettirin. Omuz elevasyonu olarak da bilinen bu hareketi günde 2 set, 10 tekrar yapabilirsiniz. 

Ağrının ve hareket kısıtlılığının olduğu durumlarda yukarıda sıralanan egzersizleri dinlenerek yapmalısınız. Zaman geçtikte boyun tutulması egzersizlerini gerçekleştirirken kendinizi daha rahat hissetmeye başlayacaksınız. Set miktarını o zaman artırabilirsiniz. Boyun tutulmanız ve ağrılarınız geçtikten sonra esneme hareketlerini günlük rutininizin bir parçası olarak benimsemek ileride tekrarlayacak rahatsızlıkların önüne geçebilir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!