Omuriliğimizde bulunan disklerin su kaybetmesi sonucu oluşan boyun fıtığı, belirti göstermeden çeşitli bölgelerde ağrıya neden olabilir. Boyunda, kolda ve omuzlarda ağrı ve sızlamalar yaşanabilir, el ve kolda zayıflık görülebilir. Fizik tedavi ve hafif yoğunluklu boyun fıtığı egzersizleri tüm bu rahatsızlıklar için etkilidir. 

Boyun Fıtığı Egzersizleri

Uzmanlar tarafından önerilen egzersizler; kasları güçlendirir, omurilik üzerindeki baskıyı azaltır ve esnekliği artırır. Egzersizler düzenli olarak yapıldığı takdirde ameliyat ya da ağrı kesiciye gerek kalmadan konservatif yöntemler ile sorunlar ortadan kaldırılabilir.

1.Omuz Germe 

Boyun fıtığı rahatsızlığında duruş çok önemlidir. Omuz germe egzersizi duruşunuzun iyileşmesine ve onu sabitlemeye yardımcı olur. Üstelik omuz ve üst sırt ağrılarını azaltır. Bu egzersiz için bir kolunuzu yukarıdan diğerini aşağıdan getirecek biçimde arkada birleştirin. Omuzlarınızda bir gerginlik hissedinceye kadar geriye doğru esneyin. Bu pozisyonu 15 saniye boyunca koruyun ve 4-5 kez tekrar edin. 

2.İzotonik Egzersizler 

Başınızı yavaş bir biçimde sağ-sol ve ön-arkaya eğmeye çalışın. Her bir pozisyonu üçer saniye boyunca koruyun ve tümünü 5 defa tekrarlayın. Son olarak başınızı saat yönünde geniş ve tam çember çizerek döndürün. Bu hareketi de3 kez tekrarlayın. 

3.Ekstansiyona Direnç

Dik bir şekilde oturun ve elinizi alnınıza koyun. Başınızı ileriye doğru itmeye çalışırken ellerinizle bu hareketi engellemeye çalışın. Bu hareketi 10 saniye boyunca devam ettirin ve 3 kez tekrarlayın. 

4.Boyun Esnetme 

Bir yatağa başınız dışarıda olacak biçimde düz uzanın. Yavaşça başınızı geriye doğru bırakın. Bu pozisyonu 1 dakika boyunca koruyun ve 1 dakika dinlenin. 5 ila 15 kez tekrarlayın. 

Boyun Egzersizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boyun egzersizleri hem boyun fıtığı hem de bel fıtığı ağrılarını azaltmada oldukça önemlidir. Ancak bunları gerçekleştirirken güvenli olmanız da gerekmektedir. Egzersizlere başlamadan önce ısınma hareketleri yaparak esneyebilirsiniz. Egzersizleri hızlı bir şekilde yapmamaya özen göstererek ani hareketlerden kaçınmalısınız.

Ağrı hissedersiniz eğer egzersizin hızını yavaşlatabilir ya da sürelerini kısaltabilirsiniz. 
Boyun fıtığınız olduğundan şüpheleniyorsanız öncelikle mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Yukarıdaki egzersizler genel eğitim amaçlı olup fizik tedavi programı her hastaya özel olarak hazırlanmaktadır. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!