Boyun ağrısını hayatınızın bir döneminde mutlaka yaşarsınız. Sadece çalışma düzeni de değil yanlış bir hareket yapmak, ters bir pozisyonda uyumak da boyun ağrısına neden olabilir. Nadiren de olsa bu ağrı ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Bu yüzden boyun ağrısı ihmale gelmez!

Bazen günlerce bazen de aylarca sürebilen boyun ağrısı, birçok tıbbi durumun ve yaralanmanın ortak belirtisidir. Eğer tedavi edilmezse günlük işlerinizi yapmanızı engelleyebilir ve yaşam kalitenizi azaltabilir. Boyun ağrınıza bir de baş, omuz ve kol ağrısı eşlik ediyorsa işte o zaman fiziksel aktivite düzeyiniz ciddi anlamda kısıtlanır.  Ayrıca kollarınızda uyuşma ve karıncalanma hissi de meydana gelebilir. 

Boyun ağrısı oldukça yaygın bir rahatsızlıktır ve yetişkinlerin %10-20’sini etkiler. Peki özellikle kadınlarda daha sık görülen boyun ağrısının nedenleri nelerdir? Boyun ağrısı neden olur?

Yaşlılık: Yaş ilerledikçe eklem kıkırdağının aşınması ve omurgadaki boşlukların daralması boyun ağrılarına neden olabilir. Sinir sıkışması ve fıtık da yine boyunda ağrılara sebep olabilir. 

Fiziksel Zorlama: Yorucu ve tekrarlayan hareketler sırasında boyun kaslarını aşırı kullanmak da ağrıya yol açabilir. Bununla birlikte kötü bir duruşa sahip olmak, kambur durmak ve bilgisayar başında saatler geçirmek de boyun kaslarınızı yorarak ağrı sıklığı ve şiddetini artırır.

Stres: Stresli olduğumuz zamanlarda boyun kaslarını sıkmak, ağrıya ve gerginliğe neden olabilir. Bu sıkma işlemini çoğu zaman farkında olmadan yaparız ve ağrılar başladığında oradaki gerginliği fark ederiz. 

Yaralanma: Yaralanmalar sonucu omurgayı destekleyen kaslar, bağlar ya da diskler zarar görebilir ve bu da boyun ağrısına neden olabilir. Örneğin trafik kazaları sonucu boynun zarar görmesi çok sık yaşanan bir durumdur.  

Servikal omurga olarak bilinen omurganın boyun bölgesi üzerinde yukarıdaki nedenlerden kaynaklı baskı oluşup ciddi sorunlar meydana gelebilir. Ayrıca boyun ağrısı bazen daha ciddi rahatsızlıkların belirtisi de olabilir. Örneğin nadiren de olsa boyun ağrısı kanser ya da menenjit belirtisi de olabilir bu yüzden mutlaka ağrının neden kaynakladığını öğrenip ona uygun bir tedavi planı izlemek için geç olmadan doktora başvurmanız önerilir. 

Boyun ağrısına ne iyi gelir diye merak ediyorsanız “Boyun Tutulması Nasıl Geçer?” yazımızı okuyabilirsiniz. Ancak her hareket size uygun olmayabilir. Bu nedenle, boynunuzdaki kasları güçlendirmek ve esnekliği artırmak amacıyla size özel fizik tedavi programı planlanması gerekebilir. Bir haftadan uzun süren, şiddetli veya başka semptomların eşlik ettiği (baş ağrısı, boyun tutulması, ışığa duyarlılık, nefes darlığı, terleme, boyundan kola şimşek çakması gibi yayılan ağrı, kolda uyuşma/karıncalanma hissi, boyunda şişlik, mide bulantısı, çene ağrısı gibi) boyun ağrısı varsa hemen tıbbi yardım alınmalıdır.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!