Bölgesel zayıflama, vücudun belirli bölgelerindeki yağ depolarını azaltmayı amaçlayan bir diyet ve egzersiz programı bütünüdür. Genellikle bel, karın, kalça, uyluk veya üst kol gibi belirli bölgelerde biriken yağlardan kurtulmak için bölgesel zayıflama programı istenir. 

Bölgesel zayıflamaya yönelik birçok farklı egzersiz programları ve diyet düzenlemeleri yer alır. Bununla birlikte bölgesel zayıflama için önerilen ancak bilimsel çalışmalarla yeterince sınanmamış çeşitli yöntemlere uzmanınıza danışmadan başvurmamanızı, sağlığınızı tehlikeye atmamanızı öneririz.

Bölgesel Zayıflama Nasıl Yapılır?

En sağlıklı ve etkili kilo verme yöntemi genellikle dengeli bir beslenme planıyla birlikte düzenli egzersiz yapmaktır. Üstelik bu sadece bölgesel değil tüm vücut yağının azalmasına yardımcı olur. 

Vücudumuz enerji fazlasını yağ olarak depolar. Enerjiye ihtiyaç duyduğu durumlarda vücudumuz depolardaki yağları serbest yağ asitleri ve gliserollere parçalayarak kan dolaşımına salar. Egzersiz sırasında kullanılan yağlar çalışmakta olan bölgeden değil vücudun herhangi bir yerindeki yağ depolarından sağlanabilir.

Bölgesel zayıflama üzerine yapılan çalışmalarda, tek bir noktaya odaklanan egzersiz türlerinin başarılı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bölgesel zayıflama hedefiyle yapılan egzersizlerdeki yağ kaybının, yoğunlaşılan bölgeyle değil vücudun geneliyle ilgili bir kayıp olduğu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte bölgesel yağ yakımı başarılı sonuç vermese de araştırmalar bir bölgenin güçlendirilmesi ve kas kütlesinin artırılmasının bölgesel egzersiz programı ile mümkün olduğunu gösteriyor.

Vücudun hangi bölgesinden yağ yakacağını tercih edemeseniz de hangi bölgenin daha kaslı olacağına karar verebilirsiniz. Vücut tonlama egzersizleri olarak bilinen bu egzersiz bütününde bölgesel olarak yoğunlaşabilir ve hangi kaslarınızı belirginleştireceğinizi seçebilirsiniz. Bununla birlikte genel bir diyet programı ve egzersiz düzeni belirlemediğiniz sürece güçlendirmek istediğiniz bölgelerdeki kasların belirginleştiğini görmeniz zor olabilir. 

Vücut genellikle en son biriken yağlardan kurtulur. Bu nedenle belirli bir bölgedeki yağları hedefleyen egzersizler yapmak, o bölgedeki kasları güçlendirebilir. Ancak yağları oradan hedefli bir şekilde yok etmek mümkün olmayabilir. Örneğin kilolu biriyseniz ve çok fazla karın kası egzersizi çalışıyorsanız karın kaslarınız güçlense de belirginleşmez. 

Diğer taraftan bölgesel zayıflamanın sadece tek bir bölgeye odaklanan bir süreç olduğunu söylemek de yanlış olur. Vücut yağlarının dağılımı genellikle genetik faktörler, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve egzersiz rutini gibi birçok faktörün etkisiyle belirlenir. Bu nedenle sadece belirli bir bölgedeki yağları yakmayı hedefleyen yöntemler, vücudun genelinde yağ kaybı sağlar.  

Bölgesel zayıflama hedeflerinize ulaşmak ve belirli bölgelerdeki kaslarınızı sıkılaştırmak için bir diyetisyen ve antrenör ile birlikte çalışmanız en iyi sonuçlara ulaşmanızı sağlayacaktır!

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!