Kış mevsiminde hepimiz boğaz ağrısıyla karşılaşmışızdır. Boğazınız kaşınır ve yutkunurken acır. Boğaz ağrısını hafifletmek için neler yapabilirsiniz? Ezberleyin ve boğazınız ağrıyor ise hemen uygulamaya başlayın!

Boğaz İltihabı Neden Olur?

Çoğu boğaz ağrısı genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bu boğaz sorunları genellikle kendi kendine geçer.

Sabahları boğaz ağrınızın daha da şiddetlendiğini fark ettiniz mi? Bu, boğazınızın gece boyunca çok kuru olmasından kaynaklanır. Ağrıyan boğazı yatıştırmak için onu nemli tutmak gerekir. Boğazı nemli tutmak için pastilin yanı sıra tükürük üretimini uyaracak herhangi bir şey kullanmak önemlidir. Ayrıca bol miktarda sıvı içmek de gerekir. Ilık çay tüketimi de boğazınızı nemli tutmak için yararlı olacaktır.

Başka bir yaygın boğaz enfeksiyonu da bademcik iltihabıdır. Bu durumda bademcikleriniz ağrılı ve şiş olur. Sık sık bademcik iltihabı ve streptokoksik boğaz enfeksiyonu geçiriyorsanız, muhtemelen bademciklerinizi çıkarmak için bir ameliyat gerekebilir.

Streptokok Kaynaklı Boğaz İltihabı

Boğaz ağrınız şiddetliyse, birkaç gün içinde iyileşmiyorsa veya yüksek ateşiniz varsa bir doktora başvurun. Bu belirtiler, streptokoksik boğaz enfeksiyonu gibi bakteriyel bir enfeksiyonun işareti olabilir. Streptokok, en yaygın bakteriyel boğaz enfeksiyonudur. Yetişkinlerde de görülebilir, ancak streptokok boğazı genellikle 5 ila 15 yaşlarındaki çocuklarda daha yaygındır ve bulaşıcıdır. Başkalarına yayılmasını önlemek için hızlı bir şekilde tedavi edin. Antibiyotikler streptokok gibi bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede esastır. Tedavi edilmemiş streptokok boğazından potansiyel komplikasyonlar da olabilir. Bunlar arasında kulak enfeksiyonları, romatizmal ateş ve böbrek problemleri bulunmaktadır.

Bu enfeksiyonlara neden olan mikroplardan korunmanın en iyi yolu ellerinizi sık sık yıkamaktır. Soğuk algınlığı veya diğer bulaşıcı enfeksiyonlara sahip kişilerden uzak durmaya çalışın ve boğazınızı tahriş edebilecek her türlü tütün kullanımı veya pasif içicilikten kaçının.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!