Bununla birlikte bazen bebeklerin alternatif yollarla beslenmeleri gerekir. Annenin işe dönmesi ve bebeğin evde kalması gibi durumlardan dolayı bebeği, bebek mamasıyla veya biberondan anne sütüyle beslemek oldukça sık karşılaşılan durumlardandır. Ancak her bebek anne göğsünden biberona geçişi kabul edemez. Bebek bazen biberonun ne işe yaradığını anlayamaz ve biberonu reddedebilir. Buna benzer süreçlerden geçen ebeveynler, bebeklerini emzirme dışında hangi alternatiflerle besleyebileceklerini araştırmaya ve beslenme alternatifleri üzerinde düşünmeye başlar. 

Bardakla Bebek Beslemek

Memeden beslenmeyen bir bebek biberon olmadan da beslenebilir. Bebekler aslında doğdukları ilk günden itibaren, çok minik yudumlarla olsa da sütü fincandan ya da bardaktan içebilirler. Bebeğinizi bardak ile beslerken yavaş yavaş içirmeye özen gösterin. Bebek anne memesindeki gibi dilini kullanarak ve ağzını büyük şekilde açarak beslenir.  

Kaşıkla Bebek Beslemek

Devam sütlerini ya da ek gıdaları kaşıkla vermek de iyi bir yöntemdir. Özellikle doğumun ilk günlerinde, kolostrum içirmek için kaşık tercih edilebilir. Sütü kaşıkla vermek istiyorsanız ısıtmak için benmari usulünü tercih edebilirsiniz çünkü donmuş sütün kendi kendine çözülmesi gerekir. Bu yöntemle ısıttıktan sonra bebeğe dikkatli bir biçimde kaşıkla verebilirsiniz. Diğer besinler de ek gıda alabilen bebeklere kaşıkla verilse daha iyi olur. Bebek kaşığın üstündeki bir yiyeceği ilk kez yemeye çalıştığında ne yapacağını bilemeyip dili ile dışarıya itebilir. Ancak bu davranışı besini sevmediği biçiminde algılamayın. Zamanla alışır. Özellikle yemek yediğiniz zamanlar bebeğinizi de yanınıza alın ve yemeğinizi yavaş yavaş çiğneyerek ona bu süreci normalleştirmesinde yardımcı olun. 

Bebekleri Parmakla Beslemek (Finger feeding)

Bir adet iğnesiz enjektöre mama veya sağılmış süt koyun. Ellerinizi güzelce yıkayın, bir taraftan serçe parmağın tırnaksız kısmını bebeğin üst damağına dayayın diğer taraftan da bebeğin emdiği hızda enjektörle damla damla süt sıkın. Çok hızlı sıkmamaya özen gösterin.

Bebeklerde 6-12 Ay Beslenmesi

Bebekler 6. aydan itibaren alıştırma bardakları, pipetli bardaklar, çeşitli suluklar ve kahve fincanı kullanabilirler. 6. aya kadar biberonla gelseniz de 6. Aydan sonra bu tür çeşitli aparatlarla beslemek önerilir. Bahsi geçen aparatları tutmasını teşvik etmeyi de ihmal etmeyin.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!