İçindekiler
Son yıllarda adından sıkça söz ettiren beyin anevrizması, belirti göstermeden önce fark edilmesi zor olan ve ciddi sonuçlara yol açabilen vasküler bir sağlık sorunudur. Anevrizmalar, baloncuk halindeyken check-up, tüm vücut MR gibi rutin kontrollerle erkenden fark edilebiliyor ve tedavisi daha kolay olabiliyor. Fakat hastalık, rutin kontroller yapılmıyorsa genellikle beyin kanaması gerçekleşmeden fark edilemiyor.
Beyin anevrizması, beyindeki bir kan damarının duvarında oluşan bir şişkinlik veya balonu ifade eder. Anevrizmanın patlaması, hemen tedavi edilmesi gereken çok ciddi, yaşamı tehdit eden acil bir durumdur çünkü kanamalı (hemorajik) felce yol açabilir.
Beyin Anevrizması Belirtileri
Küçük beyin anevrizmalarının çoğu hiçbir belirtiye neden olmaz ve görüntüleme testi sırasında bulunur. Bu nedenle tüm vücut MR kontrolü ile birçok kişide beyin anevrizması patlamadan teşhis edilebilir.
Bir kişi, aile üyelerinden birinde anevrizma olduğu için veya ilgisiz bir nedenden dolayı görüntüleme testi de yaptırabilir. Ancak büyük bir beyin anevrizması aşağıdaki belirtileri gösterebilir:
- Şiddetli baş ağrısı,
- Yüzde ağrı,
- Bulanık veya çift görme.
Beyin anevrizması patlarsa şu belirtiler görülür:
- Ani, şiddetli baş ağrısı (insanlar sıklıkla baş ağrısının şimdiye kadar yaşadıkları en kötü şey olduğunu söylerler),
- Boyun tutulması,
- Ense sertliği gelişmesi,
- Mide bulantısı ve kusma,
- Bayılma,
- Nöbet geçirme,
- Parlak ışıktan rahatsız olma.
Subaraknoid Kanama Nedir?
Anevrizmanın patlamasından sonra inme (felç) durumu meydana gelir. İnme (felç), kan akışındaki bir sorun nedeniyle beynin bir kısmının hasar görmesidir. Beyin anevrizmasının patlamasından sonra meydana gelen felce ‘subaraknoid kanama’ denir.
Subaraknoid kanama (SAK) genellikle yıkıcı sonuçlar doğurur. Hastaların yaklaşık yüzde 10’ u hastaneye ulaşmadan hayatını kaybeder ve zamanında yetişebilenlerin yalnızca 3’te 1’ i tedaviden sonra iyi sonuç alabilmektedir. Bu nedenle önceden tespit edilmesi çok önemlidir.
Beyin Anevrizması İçin En Önemli 9 Risk Faktörü
- Şeker hastası olmak,
- Tansiyon hastası olmak,
- Fazla kilolu olmak,
- Sigara içmek,
- Hareketsiz yaşam tarzı sürdürmek,
- Stres düzeyi yüksek kişilik yapısında olmak,
- Ailede damar hastalığı öyküsü olması,
- Kolesterol düzeyinin yüksek olması,
- İlerleyen yaş ateroskleroz anevrizma riskini artırmaktadır.
Beyin Anevizmasından Nasıl Korunabilirsiniz?
Beyin anevrizmasından korunmak için bu tedbirleri alabilirsiniz:
- Sigarayı bırakın,
- İdeal kilonuzu koruyun, Tuzu azaltın,
- Haftada en az 150 dakika düzenli aerobik veya egzersiz yapın,
- Sağlıklı beslenin,
- Risk grubundaysanız düzenli doktor kontrollerinizi aksatmayın .
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!