"Tummy time" bebeklerin karınları üzerinde zaman geçirmelerini ifade eden bir terimdir. Bu uygulama, bebeklerin sırtüstü yatma pozisyonuyla dönüşümlü olarak karın üstü pozisyonunda vakit geçirmelerini içerir. Tummy time, bebeğin karın kaslarını güçlendirmesine, boyun/baş kontrolünü geliştirmesine; vücut ağırlığını, elleri ve kolları kullanarak desteklemesine yardımcı olur.
Tummy Time uygulaması yeni doğan bebekler ve daha büyük bebekler için iki farklı şekilde uygulanır:

Yenidoğanlar (1-3 Ay)

Yeni doğan bebekleri günde iki veya üç kez, her seferinde birkaç dakika boyunca göğsünüze veya kucağınıza yatırarak karın egzersizine başlatın. Karın üstü yatarken başını kaldırma alıştırması yapabilir, boyun ve omuz kaslarını güçlendirebilir. Bebeğiniz buna alıştıkça, biraz daha uzun süre devam edebilirsiniz.

Daha Büyük Bebekler (4-6)

Yerde temiz bir alana bir battaniye serin. Bebeğinizi her gün birkaç kez, başlangıç olarak 3-5 dakika boyunca battaniyenin üzerine yüzüstü yatırın. Bebeğiniz bu pozisyonda telaşlanabilir ve sinirlenebilir. İlk karın egzersizi seanslarını kısa tutun ve kademeli olarak artırın. Bebeğiniz beslendiğinde, altı değiştirildiğinde ve mutlu olduğunda karın egzersizi yapmak daha iyi bir fikirdir.

Bebeğiniz buna alıştıkça daha sık veya uzun süreler boyunca karın üstü yatırın. Uzmanlar, bebeklerin 3 aylık olduklarında günde yaklaşık 1 saat karın egzersizi yapmalarını önermektedir.

Çocuğunuzun yukarı bakmasını sağlamak için bazı sesler çıkarın veya bir çıngırak sallayın. Uzanmayı ve ileri hareketi teşvik etmek için de bebeğinizin önüne sevdiği bir oyuncağı yerleştirin.

Bebek Egzersizleri ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

  • Her ihtimale karşın daima bebeğinizin yanında kalın.
  • Ani bebek ölümü sendromunu önlemeye yardımcı olmak için bebekleri her zaman sırt üstü yatırın (asla karın üstü yatırmayın).
  • Alçak, güvenli bir yüzeyde karın egzersizi yapın. Bebeğinizi yuvarlanabileceği ya da boğulabileceği bir yastık, kanepe ya da yatağa koymayın.

Bebeğiniz karın egzersizinden hoşlanmıyor gibi görünüyorsa, biraz çeşitlilik ekleyin. Şarkılar söyleyin, yakınlarda renkli oyuncaklar bulundurun, yere yatın ve bebeğinizle göz göze gelin ve başkalarının da size katılmasını sağlayın. Vazgeçmeyin! Karın egzersizleri önemlidir ve bazı bebekler buna alışmak için biraz daha zamana ihtiyaç duyar.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!