Bebeklerde uyku eğitimi hem bebeğin sağlıklı gelişimi için hem de ebeveynlerin düzenli bir uyku düzenine sahip olabilmeleri açısından oldukça önemli.

Her bebek kendine özgü bir uyku rutinine sahiptir. Bu rutin bazı bebekler için ortalama olarak aynı saatlerde uykuya dalıp yine aynı saatlerde uyanma şeklinde olabiliyorken, bazı bebekler için de düzensiz bir döngüde gerçekleşir. Dolayısıyla birçok ebeveynin karşılaştığı bebeklerde uyku düzensizliği aslında oldukça normaldir ve bebeklerinde uyku problemi yaşayan ebeveynlerin telaşlanmasını gerektirecek bir durum bulunmaz. Çünkü her ebeveynin sağlıklı bir uyku düzeni için başvurabileceği birçok yöntem bulunur. Ne kadar bebek olurlarsa olsunlar, onlara da bazı konularda bir düzen kazandırmak mümkündür; bu düzenlerden biri de uyku eğitimi ile mümkün olan düzenli uyku disiplinidir. 

Kesintisiz Bir Uyku İçin Uyku Eğitiminin Önemi

Bebeklere uyku eğitimi vermenin temelinde onları sallamadan, kucakta veya arabada gezdirmeden kendi kendilerine uyuyabilmelerini sağlamak yatar. Bu şekilde bebeklerin özellikle de geceleri kesintisiz ve kaliteli bir uyku uyumaları mümkün olur.

Peki, bebeğinize ne zaman uyku eğitimi vermeniz gerekiyor?

Bebeklere Uyku Eğitimi Ne Zaman Verilmeli?

Bebeğinizden doğduğu günden başlayarak düzenli bir uykuya sahip olmasını istemek çok da gerçekçi bir beklenti değildir. Yeni doğmuş bir bebeğe uyku eğitimi vermek doğru olmayabilir. Uyku eğitmenlerinin de tavsiye ettikleri gibi bebekler uyku eğitimlerine 3-4. aydan sonra başlayabilirler.

Bebeklere bazı durumlarda uyku eğitiminin verilmesi doğru değildir; aşağıdaki belirtilerden herhangi biri ile karşılaşıldığında mutlaka uzman bir doktor ile görüşülmesi önerilir.

  • Burunda tıkanıklık yaşama ve nefes alıp vermede güçlük çekme.
  • Hastalık dönemleri.
  • Reflü.
  • Büyüme atağı.
  • Kolik.
  • Aşı günleri.
  • Yeni bir ek gıdaya başlanılan bir döneme girilmesi.
  • Diş çıkarma.

Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

Bebeğinizi şimdiye dek kucağınızda, bir beşikte, ayakta sallayarak, emzirerek veya araba ile gezdirerek uyutmuş olabilirsiniz. Fakat bunlara gerek kalmadan bebeğinizin sizden herhangi bir destek almadan uyuyabileceğini biliyor muydunuz?

Sağlıklı bir gelişim süreci için bebeklerde uyku kadar beslenme ve oyun ritminin de düzenli bir şekilde oluşturulması önemlidir. Bunun dışında bebeğinize bu alışkanlığı kazandırmanız için bazı yöntemleri sizin için derledik.

1.    Yatır Kaldır Yöntemi: Tracy Hogg Metodu

Dünyaca ünlü bebek hemşiresi ve kitap yazarı olan Tracy Hogg tarafından geliştirilen yatır kaldır yöntemi, bebeğinizin kendi kendine sakinleşerek uyuma alışkanlığı kazanmasını hedeflemektedir. Bu yönteme göre ilk adımda bebeğinizi uyku ve uyanıklık arasında iken beşiğine yatırıyor ve odadan ayrılıyorsunuz. Bebeğiniz beşiğe koyduktan sonra ağlıyorsa odayı terk etmeden önce tekrar kucağınıza alıp sakinleştirerek beşiğine yatırıyor ve odadan ayrılıyorsunuz. Bu adımları bebeğiniz uyuyana dek mümkün olduğunca tekrarlıyorsunuz. Bebeğiniz hala ağlıyorsa onu beşiğinden alarak on veya on beş dakika odadan onunla birlikte ayrılarak tekrar sakinleşmesini sağlıyor ve yeniden başa dönüyorsunuz. 

2.    Sandalye Yöntemi: Kim West Metodu

Kim West tarafından geliştirilen sandalye yöntemi, nazik uyku eğitimleri arasında yer alan yöntemlerden biridir. Bu yöntemin temel amacı bebeği yavaş yavaş beşikte tek başına uyumaya alıştırmaktır. Bu yönteme göre bebeğinizi uykulu ve uyanıklık arasında iken ışıkları kapatarak beşiğine yatırıyor ve bir sandalye çekerek yanına oturuyorsunuz. Bu sırada bebeğinize dokunabilir ve ona ninniler söyleyebilirsiniz. Üç gün boyunca sandalyenizi kademeli bir şekilde beşikten uzaklaştırıyor ve sonunda odadan tamamen dışarı çıkıyorsunuz. Tüm yöntemlerde geriye dönüşler olabilir, bunun için hiç telaşlanmadan yönteme en baştan başlayabilirsiniz. 

3.    Bedtime Fading Yöntemi

Bedtime fading yöntemi ile bebeğinizin uyku saatlerine daha iyi hâkim olabilirsiniz. Uyumadan önce çok fazla ağlayan bebeğinizin uyku saatlerini kaçırıyor olma ihtimaliniz yüksek olabilir. Bedtime fading yöntemi bu noktada size bebeğinizin uyku belirtilerini gözlemleyerek bir uyku rutini oluşturmada yardımcı olabilir. Bebeğinizde gözlemlediğiniz şu belirtileri dikkate alabilirsiniz:

Gözleri ovuşturma, esneme-huzursuzluk uyku belirtileridir ve bu belirtilere göre bir rutin hazırlayabilirsiniz. 
Gözlemlediğiniz belirtileri göz önüne alarak belirlediğiniz uyku saatlerinde bebeğinizi beşiğine yatırın. Ağladığı takdirde kucağınıza alarak tekrar sakinleştirin ve beşiğine yatırın.
Bebeğiniz bu yöntem ile birkaç gece üst üste hızlı bir şekilde uykuya dalıyorsa, bebeğinizin uyku saatini 15 dakika öne alabilirsiniz. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!