Kabuklu deniz ürünleri alerjisi, deniz ya da tatlı sularda yaşayan canlılara karşı gelişen alerjik reaksiyonların ortak ismidir. Balık alerjisi olarak isimlendirilen bu rahatsızlığın her 100 kişiden birinde olduğu tahmin edilmektedir ve alerjik reaksiyonun genellikle, yumuşakçalar olarak da bilinen kalamar, midye ya da istiridye gibi deniz ürünleri tüketimine bağlı geliştiği bilinmektedir. Karides, yengeç, ıstakoz gibi canlıların da dahil olduğu kabuklular grubu da alerjik reaksiyona neden olabilen deniz canlılarındandır. 

Gıda alerjileri çoğu zaman çocuklukta fark edilebilse de balık alerjisi belirtileri yetişkinliğe kadar ortaya çıkmayabilir. Balık alerjisi olan insanların birçoğu yetişkinliğe kadar balıkla ilgili bir sorun yaşamadıklarını bildirmiştir. Balık alerjisi, tüm deniz canlılarına alerjiniz olduğu anlamına gelmez. 

Balık Alerjisi Belirtileri 

  • Deride döküntü
  • Dudaklarda şişkinlik
  • Boğaz ve ağızda karıncalanma
  • Burun akıntısı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Anafilaksi

Siz veya  çocuğunuz balık ya da kabuklu deniz ürünleri tükettikten sonra yukarıdaki belirtilerden herhangi birini gösteriyorsanız belirtileriniz şiddetlenmeden, hafif belirtiler gösteriyorken bir sağlık kuruluşuna derhal başvurmanız gerekmektedir. Bir uzmana görünene kadar semptomlarınızın kaydını tutmak faydalı olacaktır. Balık alerjisini tespit etmek zordur. Bu nedenle hangi belirtilerin ne zaman ortaya çıktığını not etmek iyi olacaktır.

Balık Alerjisi Neden Olur? 

Gıda alerjileri, bağışıklık sistemi belirli alerjenlere tepki verdiği için ortaya çıkar.  Bağışıklık sistemi, alerjeni tespit ederek histamin adı verilen bir kimyasalın salınmasına sebebiyet verir. Bu da yukarıda belirtilen alerjik semptomların ortaya çıkmasına neden olur. Balık alerjisi, deniz ürünlerinde bulunan proteine ya da herhangi bir maddeye karşı gelişebilir. Bunu tespit etmek için sağlık merkezlerinde size bir kan testi ya da deri prick testi yapılabilir. 

Balık alerjisine karşı alerjiniz olduğu tespit edildiğinde hangi balık ürünlerini tüketip tüketemeyeceğiniz konusunda doktorunuzla görüşmelisiniz. Marketten aldığınız hazır gıdaların etiketlerini okumayı ihmal etmemeli, balık yağı gibi hayvansal yağları kullanmaktan kaçınmalısınız. 

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!