Soğuk algınlığını, grip ya da bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonları önlemek istiyorsanız ilk iş olarak manavı ziyaret edin ve ardından şimdi listeleyeceğimiz 5 besini içerecek biçimde beslenmenizi planlayın.

Ancak unutmayın ki bu gıdalar hastalığı tedavi etmez ya da önlemez. Covid-19 ile birlikte fiziksel mesafe dışındaki hijyen uygulamalarının, ek gıdaların ya da yaşam değişikliğinin bizi virüsten her zaman korumayacağını görmüş olduk. Bu sebeple bu gıdaların bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olacağını ve bir tedavi yöntemi olmadığını aklınızda bulundurmalısınız. 

Turunçgiller

Greyfurt, portakal, mandalina, limon, kamkat, misket limonu gibi birçok çeşidi bulunan turunçgiller C vitamini bakımından zengin meyvelerdir. C vitamini, enfeksiyonlarla savaşmada önemli bir rol oynayan beyaz kan hücrelerinin birçok fonksiyonuna destek olur.

Bu sebeple üşüttüğümüzde ilk iş olarak turunçgillere başvururuz. Genelde günlük olarak önerilen C vitamini miktarı kadınlar için 75 mg, erkekler için ise 90 mg şeklindedir. 

Kırmızı Biber

C vitamini bakımından zengin olan bir başka gıda da kırmızı biberdir. Kırmızı biber, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra içerdiği bol C vitamini sayesinde sağlıklı bir cildin korunmasını da sağlar. Beta karoten açısından da zengin olan kırmızı biber, göz sağlığını destekleyen ve mukoza zarına iyi gelen A vitamini ihtiyacını da karşılamaktadır. 

Brokoli

Brokoli, vitamin ve mineraller açısından çok zengin olan besinlerin başında gelir. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra lif ve diğer birçok antioksidanla dolu olan brokoli beslenme düzeninize ekleyebileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir. Brokoliyi az pişmiş ya da çiğ bir biçimde tüketmeniz önerilir. Bir araştırma, buharda pişirilen gıdaların besin değerlerinin daha iyi korunduğunu ortaya çıkarmıştır. 

Sarımsak 

Mutfağımızın vazgeçilmezi sarımsak, yemeklere verdiği tadın yanında sağlığımız için de mükemmel bir gıdadır. Tarihin ilk dönemlerinden itibaren sarımsağın enfeksiyonlara karşı savaşan, değerli bir besin olduğu kabul edilmiştir. Sarımsak allisin gibi kükürt içeren bileşiklere sahip olduğundan bağışıklık artırıcı yönü vardır. Üstelik damar sertleşmesini yavaşlattığı ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu da düşünülmektedir. 

Zencefil

Zencefil, iltihabı azaltmaya yardımcı olduğundan dolayı birçok hastalıkta insanların başvurduğu gıdalardan biridir. Boğaz ağrısına iyi geldiği bilinen zencefil, mide bulantılarının geçmesine de yardımcı olabilir. Ayrıca zencefilin kronik ağrıyı azalttığı ve kolesterol düşürücü özelliklere sahip olduğu da düşünülmektedir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!