Bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutmak için bol bol uyumak, fiziksel olarak aktif kalmak ve sağlıklı yiyecekler tüketmek önem arz eder. Ayrıca kilonuzu kontrol altında tutmak ve stresinizi azaltmak da faydalı olabilir. 

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemini beyaz kan hücrelerinden, organlardan, proteinlerden (antikor) oluşan çok geniş bir ağ olarak düşünebilirsiniz. Bu sistem sizi bakterilere, virüslere, parazitlere, mantarlara karşı korumaya çalışır. 

Beyaz kan hücreleri, zararlı bakterilere ve virüslere karşı mücadele eder ve sağlıklı kalmanız için mikropları tespit ederek onları yok etmek üzere saldırır. Beyaz kan hücreleri bağışıklık sisteminin en önemli parçalarındandır.  

Bağışıklık sisteminin bir diğer önemli bölümü olan lenf düğümleri, mikropların vücuda yayılarak hastalık geliştirmesini engeller. Aynı zamanda lenfatik sistemin bir parçası olan bu küçük bezler, vücuda giren yabancı maddeleri de analiz ederek müdahale etmesi için beyaz kan hücrelerini harekete geçirir. 

Bağışıklık Sistemi Nasıl Çalışır?

Bağışıklık sisteminiz iyi çalıştığında, hangi maddelerin vücudunuza ait olup hangilerinin yabancı olduğunu ayırt edebilir. Sağlığınıza zarar verecek mikropları tespit ederek onlara müdahale eder. Bağışıklık sistemi, siz mikroplara maruz kaldıktan sonra onları tanır ve vücudunuzu bu spesifik mikroplardan korumak için antikorlar geliştirir. 

Mesela aşı olmak, bunun bir örneğidir. Bağışıklık sisteminiz aşıdaki yabancı hücrelere karşı antikorlar üretir. Böylece vücudunuz gelecekte bu yabancı hücreleri çabucak hatırlar ve onlara maruz kalırsanız onları yok edebilir. 

Bağışıklık Sistemi İyi Çalışmadığında Ne Olur?

Bağışıklık sistemi, vücudunuza saldıran mikroorganizmalara karşı başarılı olamadığında enfeksiyon gelişir ve yayılır. Ayrıca bazen bağışıklık sistemi, ihtiyaç olmayan durumlarda da bir saldırı başlatabilir ya da mikropları temizledikten sonra saldırıyı durdurmayabilir. Bu durum otoimmün hastalıklar ve alerjik reaksiyonlar gibi rahatsızlıklara sebebiyet verir.  

Bağışıklık Sistemi Nasıl Sağlıklı Çalışır?

Vücudunuzun geri kalanı gibi, bağışıklık sistemi de güçlü olmak için sağlıklı bir ortama, iyi bir beslenme düzenine ihtiyaç duyar. Yaşam tarzınızı değiştirmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenizi sağlayabilir. İşte bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için yapabilecekleriniz: 

  • Sigarayı bırakmak,
  • Sağlıklı bir kiloyu korumak,
  • Meyve ve sebze içeren sağlıklı bir beslenme düzeni benimsemek,
  • Yeterli uyumak,
  • Alkol kullanmamak,
  • Düzenli spor yapmak,
  • Sık sık elleri yıkamak,
  • Daha az stresli olmaya çalışmak ve zihin/vücut sağlığına odaklanmak,
  • Yaş grubu ve risk faktörlerinize göre önerilen aşıları olduğunuzdan emin olmak.

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!