Bedenimizin temel sistemlerinden biri olan sindirim sistemi, vücudumuza gerekli besin öğelerini sağlar ancak bazen çeşitli nedenlerle bu sistem enfeksiyonlara açık hale gelebilir. Sindirim sistemine ulaşan bakteri ve virüsler, bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir.
Bağırsak enfeksiyonu gastrointestinal enfeksiyon olarak da adlandırılır ve çoğu zaman hijyenik olmayan yiyecek / içeceklerin tüketimi sonucunda meydana gelir. Virüsle enfekte kişilerin kişisel eşyalarına temas edilmesi halinde de gastrointestinal enfeksiyon kapılabilir. Bu rahatsızlık herkesi etkileyebilir ve bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Fakat genelde vakaların çoğu birkaç gün içerisinde iyileşir.
Bağırsak enfeksiyonuna neden olan üç tür vardır; bakteriyel, viral ve parazit.
Bağırsak Enfeksiyonuna Neden Olan Üç Şey
Bakteriyel
Salmonella: Çiğ ya da az pişmiş kümes hayvanlarının tüketilmesiyle Salmonella enfeksiyonu kapılabilir.
E.coli: İnsanların ve hayvanların bağırsağında bulunan E.coli bakterileri çoğu zaman zararsız olsa da bazı türleri karın ağrılarına, kusmaya ve kanlı ishale neden olan bir toksin sağlayabilir.
Viral
Norovirüs: Viral gastroenterit salgınlarının neredeyse %90’ından sorumlu olan norovirüs, hijyenik olmayan yiyecek ve içecekler yoluyla bulaşabilir.
Rotavirüs: Bağırsak enfeksiyonuna ve ishale neden olan ve yüksek bulaşıcılık oranına sahip rotavirüs çoğunlukla bebek ve çocuklarda görülür.
Parazit
Giardia Paraziti: Enfekte insanlar ile temas ya da kirli su yoluyla bulaşabilen bu parazit türü klora dayanıklı olduğundan halka açık yüzme havuzları gibi alanlardan bulaşabilir. Ayrıca kirli göl ve akarsulardan içilen suyla da yayılma gösterebilir.
Cryptosporidium: Hayvanlardan bulaşabildiği gibi kontamine olmuş su kaynaklarından su tüketilmesi yoluyla da yayılabilir.
Bağırsak Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak enfeksiyonunun en yaygın semptomları şunlardır:
- İshal
- Mide bulantısı
- Kusma
- Karın ağrısı
- Ateş
- Baş ağrısı
- Bazı durumlarda dışkıda kan da görülebilir.
Bağırsak enfeksiyonlarının tedavisi genellikle semptomların şiddetine bağlıdır ve doktor görüşü gerekebilir. Hafif enfeksiyonlar genellikle evde tedavi edilebilirken ciddi vakalarda tıbbi yardım gerekebilir. Antibiyotikler veya sıvı takviyesi gibi yöntemler, enfeksiyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir ancak unutulmamalıdır ki hastalığı önlemek her zaman tedaviden daha etkilidir! Bağırsak enfeksiyonlarından korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için bilinçli bir şekilde hareket etmek gerekir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!