Babinski refleksi, ayak tabanına hafifçe yapılan basıdan sonra başparmağın yukarı, diğer parmakların yanlara açılması durumudur. Yenidoğan bebeklerde Babinski refleksi yaklaşık 2 yaşına devam eder. Bu süreden sonra ortadan kaybolarak yerini Plantar Refleks’e bırakır.
2 yaşına kadar olan bebeklerde ayak tabanına bası uygulanması sırasında Babinski Refleksi’nin görülmesi normal bir durumdur. 2 yaştan sonra Babinski Refleksi devam ediyorsa bu bebeklerin sağlıklı gelişim açısından kontrol edilmesi gerekebilir.
Babinski Refleksi’nin yetişkin yaşlarda görülmesi ise olası bir merkezi sinir sistemi hastalığının ya da merkezi sinir sisteminde gelişen bir hastalığın ya da yaşanan bir hasarın belirtisi olabilir.
Babinski Refleksi Nedir?
Babinski Refleksi ayak tabanına yapılan bası sırasında bağ parmağın yukarı, diğer parmakların yana açılmasıdır. Bu durum patolojik Babinski Refleksi pozitif anlamına gelir.
Babinski Refleksi; bebeklerin beyninin, sinirlerinin ve omuriliklerinin işleyişinin değerlendirildiği muayenede doktor tarafından uygulanan birçok testten biridir. Babinski refleksi bebek sağlığı açısından çok önemlidir.
Sağlıklı yetişkinlerde merkezi sinir sistemini test etmek için ayak tabanının altına bası yapılır. Sağlıklı yetişkinlerde ayak tabanına yapılan bası sırasında tüm ayak parmakları ileri ve aşağı doğru uzama hareketi yapar. Yine yetişkinlerde bası yapılması durumunda başparmak yukarı doğru kalkıyorsa, altta yatan merkezi sinir sistemi hastalığı ya da sinir sistemi hasarı bulunuyor olabilir.
Babinski Refleksi Nasıl Keşfedildi?
Yenidoğan Babinski Refleksi Joseph Babinski tarafından keşfedilmiştir. Babinski Refleksi’ni ve testini ilk olarak 1899'da tanımlayan Babinski, ALS hastalığının tanımlanmasını sağlayan Nörolog Jean-Martin Charcot'un öğrencisiydi. 100 yıldan daha eski olmasına rağmen Babinski refleks testi hala önemli ve yaygın olarak kullanılan bir nörolojik testtir.
Babinski Refleksi'nin Anlamı
Daha önce de belirttiğimiz gibi 2 yaşından küçük bebeklerde ayak tabanına yapılan bası sırasında görülen Babinski Refleksi sağlıklı ve normal bir durumdur.
Yetişkinlerde yapılan kontrollerde bu refleksin ayak başparmağının yukarı doğru hareket etmesi merkezi sinir sisteminin hareketi kontrol eden kısmında yani, beyin ve omuriliğin motor sistemlerinde bir sorun ya da hasar olduğu anlamına gelebilir.
2 yaşından sonra ve özellikle yetişkinlerde görülen Babinski Refleksi aşağıdaki sağlık sorunlarından kaynaklanıyor olabilir:
- ALS (Amiyotrofik Lateral Skleroz)
- Beyin tümörü
- Menenjit
- Multipl Skleroz
- Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif sağlık sorunları,
- Omurilik yaralanması
- Felç.
Doktorlar nörolojik bir sorundan şüphelendiklerinde öncelikle Babinski Refleksi’ni kontrol eder. Bunun nedeni Babinsky Refleksi testi, felç veya omurilik yaralanması gibi acil durumlarda hızlı bir kontrol yapılmasını sağlamasıdır. Doktorlar, daha karmaşık ve zaman alan testleri istemeden, durumu hızlıca anlayabilmek için için Babinski Refleksi kontrolü yapar.
Babinski Refleksi Belirtileri Nelerdir?
Babinski Refleksi kontrolü 2 yaşından küçük bebeklerde yapıldığında yapılan bası sırasında ayak başparmağı yukarı hareket ederken diğer parmakların yana doğru açılır. Bu durum Babinski Refleksi’nin pozitif olduğunun belirtisidir.
Sağlıklı yetişkinlerde ayak tabanına bası yapılması halinde bütün ayak parmakları aşağı ve ileri yönlü bir eğilim gösterir. Yetişkinlerde yapılan bası sırasında ayak başparmağı yukarı doğru kalkıyorsa Babinski Refleksi görülüyor demektir ve bu durum nörolojik sağlık sorunlarının yaşandığının bir belirtisi olabilir.
Babinski Refleksinin görüldüğü durumlarda özellikle yetişkinlerde altta yatan sorunu tam olarak teşhis etmek için daha farklı testlere ihtiyaç duyulabilir.
Babinski Refleksi Ne Zaman Başlar?
Babinski Refleksi doğumdan hemen sonra başlar. Bu refleks doğal bir sürecin parçasıdır ve zararsız bir reflekstir. Babinski refleksi yenidoğan bebeklerin merkezi sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde gelişim gösterip göstermediğini değerlendirmek için yapılır.
Bebeklerde hiçbir hareketin olmaması, çocuğunuzda omuriliğinizin vücudunuzun farklı bölgelerine mesajları iyi iletmemesine neden olan bir rahatsızlığın olduğunu gösterebilir.
Babinski Refleksi Ne Zaman Kaybolur?
Babinski Refleksi genellikle bebekler 2 yaşına girene kadar kaybolur. Bazı bebeklerde Babinski Refleksi’nin 2 yılı bulmadan daha kısa bir sürede kaybolması da normal bir durumdur.
Babinski Refleksi Neden Olur?
Beynimizde kortikospinal yol adı verilen, beyaza yakın bir renkte, beyinden omuriliğe kadar uzanan, hat şeklinde lifli bir yapı bulunur. Bu yapı, beyinden gelen motor yani hareket komutlarını omurilik uzunluğu boyunca ileterek hareket etmemizi sağlar ve hayati bir unsurdur.
Babinski Refleksi kontrolü, kortikospinal yolun hareket komutlarını iletebilip iletemediğini gösterir. Doktorun; bebeğin ya da bir yetişkinin ayak tabanına bası uygulaması ile kortikospinal yoldaki sinir lifleri bu hat boyunca omuriliklere ve beyine bilgi gönderir. Bası sonrası ayaklardaki sinirler beyine ayakları hareket ettirmesini söyler.
Küçük çocuklarda kortikospinal yol tam olarak gelişmediği için Babinski refleksi görülür. Bu yol çocuk gelişimini tamamlayana yani yaklaşık 2 yaşına kadar olgunlaşır ve Babinski Refleksi devre dışı kalır.
Babinski Refleksi’nin yetişkinlikte devam etmesi ise genellikle beyin veya omurilikte bir sorun olduğunu gösterebilir.
Babinski Refleksi Nasıl Test Edilir?
Babinski Refleksi testi basit bir işlem olmasına karşın merkezi sinir sisteminin işleyişini kontrol etmede önemli bir yöntemdir. Babinski Refleksi testi; muayene edilen kişi uyurken, uyanıkken ve hatta komadayken bile yapılabilir.
Babinski testini gerçekleştirmek için doktorunuz, ayağınızın altını uyarmak için parmağını veya bir çubuk veya çekiç gibi bir alet kullanır. Doktor refleksi test ederken parmağını ya da elindeki baskı materyalini topuktan başparmağın altına kadar bastırarak ilerletir.
Nörolojik sorunları olmayan büyük çocuklarda ve yetişkinlerde, Babinski testi sırasında ayak hareketsiz kalır veya ayak parmakları aşağı doğru kıvrılabilir. Eğer bir Babinski belirtisi varsa, ayak başparmağı geriye doğru bükülür.
Babinski Refleksi testi sırasında gıdıklanma veya hafif bir rahatsızlık hissi gelişebilir. Bazı insanlar ayaklarının altına dokunulduğunda hassasiyet gösterip bacaklarını gerebilir ya da geri çekebilir. Muayene edilen kişi fazla hassasiyet gösteriyorsa doktor, sağlıklı bir sonuç alamayacağı için farklı bir test deneyebilir.
Bazı durumlarda ise doktor bir çekilme tepkisi ile Babinski Refleksi arasındaki farkı net olarak gözlemleyemeyebilir. Doktorunuz farkı tespit etmekte zorlanıyorsa başka testlerden yararlanabilir.
Babinski Refleksi Tedavisi
Babinski Refleksi’nin yetişkinlerde devam ediyor olması akla şu merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarını gündeme getirir: ALS (Amiyotrofik Lateral Skleroz), beyin tümörü, menenjit, Multipl Skleroz, Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif durumlar, omurilik yaralanması ve felç.
Babinski Refleksi tedavisi ise altta yatan sağlık sorununa göre belirlenir bu soruna yönelik tedavi planlanır.
Babinski Refleksi'nin Bebeklerdeki Rolü
Babinski Refleksi’nin bebeklerdeki rolü yadsınamaz önemdedir. Bu test, yenidoğan her bebeğe uygulanan altın bir standarttır. Babinski Refleksi kontrolü sayesinde bebeklerin merkezi sinir sistemi hızlı ve pratik bir şekilde kontrol edilir.
Hemen sonuç alındığı için merkezi sinir sistemi ile ilgili olası bir sağlık sorunu, Babinski Refleksi sayesinde erkenden teşhis edilebilip tedavi aşamasına geçilebilir.
2 yaş üstü çocuklarda bu refleks varsa ve başka nörolojik sorun belirtileri göstermiyorsa, muhtemelen endişelenmeye gerek yoktur.
Yenidoğanlarda Normal Refleks Davranışları
Yenidoğan bebeklerde normal refleks davranışları arasında şunlar bulunur:
- Tonik Boyun Refleksi
- Paraşüt Refleksi (Ömür boyu sürer)
- Emme Refleksi
- Yakalama Refleksi
- Yürüme Refleksi
- Gag ve Öksürme Refleksi
Yetişkinlerde Babinski Refleksi Nasıl Olur?
Yetişkinlerde Babinski Refleksi’nin görülmemesi beklenir çünkü 2 yaşından sonra Babinski refleksi yerine Plantar Refleks geçer.
Yetişkinlerde görülen Babinski Refleksi şöyle olur: Ayak tabanına bası uygulandığında başparmak yukarı doğru kalkar. Bu durum olası bir merkezi sinir sistemi hastalığı ya da hasar nedeniyle yaşanır.
Babinski Refleksi Neyi Gösterir?
Yetişkinlerdeki Babinski Refleksi, sinir sisteminin hareketi yöneten kısmında (beyin, omuriliğin motor sistemleri) sorun olduğunu gösterir. Testin ardından daha detaylı testler ile sorun tam olarak teşhis edilir ve tedavi aşamasına geçilir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!