Terleme, vücudunuzu soğutmak ve bazı kimyasallardan kurtulmak için yaşanılan doğal bir süreçtir. Ancak, bazı insanlar çok fazla terleme eğilimindedir. Bu durum vücudun herhangi bir bölgesini etkileyebilir, özellikle baş, koltuk altı, eller ve ayaklar gibi alanlarda ortaya çıkabilir. Ter, bazen ciltteki bakterilerle karışarak koltuk altı ve ayaklarda kötü kokuya neden olabilir.

Yüzünüzden ve avuç içlerinizden damlayan ter veya kötü kokulu ayakkabılarınız olması rahatsız edici olabilir. Bazı insanlar bu duruma doğuştan sahip olabilirken, diğerleri stres nedeniyle aşırı terleyebilir. Stres seviyenizi düşürerek terleme miktarını azaltabilirsiniz. Deodorant kullanımı işe yarayabilir. Ancak, fazla terleme sorunu yaşıyorsanız, doktorunuz başka tedaviler önerebilir.

Aşırı Terleme Neden Olur?

Normalde terlemek; egzersiz yaparken, sıcak hava koşullarında veya korktuğunuzda ortaya çıkar. Ancak aşırı terleme durumunda, bu durumlar dışında da terleme görülür. Aşırı terlemenin nedenleri arasında genetik faktörler, stres, hormonal değişiklikler ve bazı sağlık sorunları yer alabilir.

Aşırı Terleme Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer günlük yaşamınızı etkileyecek şekilde aşırı terliyorsanız, doktorunuzla konuşmalısınız. Tedavi seçenekleri arasında şunlar bulunmaktadır:

Reçeteli Antiperspiranlar

Deodorantlar yeterli gelmiyorsa, doktorunuz daha güçlü bir antiperspiran önerebilir. 

Elektrik Terapisi (İyontoforez)

İyontoforez, el ve ayaklara, musluk suyu içerisinde elektrik akımın bir cihaz ile uygulanması işlemidir. 

Botoks Enjeksiyonları

Sorun yaratan bölgelere botoks yaptırmak, terlemenize neden olan sinirleri geçici olarak bloke eder.

İlaçlar

Ter bezlerinin uyarılmasını önleyen veya stresin etkilerini azaltan belirli ilaçlar kullanılabilir.

MiraDry 

Bu teknik ter bezlerini kalıcı olarak öldürmek için mikrodalga enerjisi kullanır.

Lazerler

Lazerler koltuk altı ter bezlerini hedefleyebilir ve öldürebilir.

Aşırı Terleme Ameliyatı

Çok şiddetli vakalarda diğer tedaviler başarısız olursa, ter bezlerini çıkarmak veya ter bezlerine giden sinirleri yok etmek için cerrahi müdahale de düşünülebilir.

Unutmayın ki herkes farklıdır ve en uygun tedaviyi bulmak için bir doktora danışmak önemlidir. Aşırı terleme, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilecek bir durumdur ancak modern tıp birçok etkili tedavi seçeneği sunmaktadır.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!