Birçok diyet sizlerin neler yemeniz gerektiğine odaklanırken aralıklı oruç yeme öğünlerinizin zamanlaması ile ilgilidir. Aralıklı oruç; oruç tutma ve belirli saatler arasında yemek yemeyi içeren bir beslenme planıdır. Örneğin gün içinde 16 saat boyunca yeme ve içme yasağı uygulanır ve 8 saat boyunca yeme ve içme serbest olur. Aralıklı orucun yeme ve içme arasındaki dönemlerde kişilerin metabolizmasını değiştirdiği ve bazı faydalar sağladığı düşünülmektedir.

Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır?

Aralıklı oruçta, yeme ve içme dönemlerinin süresi ve aralığı kişinin tercihine göre değişebilir. En yaygın olarak kullanılan aralıklı oruç metodu 16 saat boyunca yeme yasağı uygulanması ve 8 saat boyunca yemenin serbest olması şeklindedir. 
Bu tür bir oruç yaparken su ve tercihen şekersiz çay, kahve yeme ve içme yasağı süresince tüketilebilir. Ayrıca aralıklı oruç sırasında iki ana öğününüz arasında kan şekerinizi düzenlemek ve akşam yemeğinde fazla açlık hissinizin oluşmaması için yeme yasağının olmadığı saatlerde küçük öğün veya atıştırma yapmanız önerilir. 

Aralıklı oruç süresi boyunca yapılan egzersizler veya fiziksel aktiviteler orucun sağladığı faydaları arttırabilir. Ayrıca şu da unutulmamalıdır ki aralıklı oruç yaparken, sağlık durumunuz ve hedefleriniz doğrultusunda uzman bir hekimden danışmanlık almanız önemlidir. Çünkü oruç süresi ve orucun uygulanma şeklini kişinin sağlık durumu ve amaçlarına göre belirlemek daha faydalı olacaktır. 

Aralıklı Oruç Yaparken Hangi Gıdalar Tüketilebilir?

Aralıklı oruç yaparken, yeme ve içme saatlerinde tüketebileceğiniz gıdalar sağlıklı ve dengeli bir diyete uygun olmalıdır. Örneğin sebze, meyve, tam tahıllı ekmekler, bakliyatlar, balık, süt ürünleri, yumurta ve yağsız et ürünleri yeme ve içme dönemi için uygun seçenekler arasındadır. Çoğu durumda tüketilen gıdalar konusunda herhangi bir kısıtlama yapılmaz. Ancak yine de kızartmalar, hazır gıdalar, dondurulmuş besinler ve şeker içeren gıdalardan uzak durmak gerekir.

Aralıklı Oruç Yöntemleri

Aralıklı oruç söz konusu olduğunda birkaç farklı yöntem bulunur:

  • 16/8 Yöntemi: Leangains protokolü olarak da adlandırılan bu yöntem, kahvaltıyı atlamayı ve günlük yemek yeme sürenizi
  • 13:00 – 21:00 gibi 8 saatle sınırlamayı içerir. Günün 16 saati oruç tutarsınız.
  • Ye-Dur-Ye: Bu yöntem, örneğin bir gün akşam yemeğinden ertesi gün akşam yemeğine kadar yemek yememek gibi haftada bir veya iki kez 24 saat boyunca oruç tutmayı içerir.
  • 5:2 diyeti: Bu yöntemle, haftanın birbirini takip etmeyen iki gününde yalnızca 500 - 600 kalori almanız gerekir. Kalan günlerde ise sağlıklı beslenme rutini izleyebilirsiniz.

Kalorili yiyeceklerden kaçındığınız ve yemek yeme saatlerinde fazla miktarda ve sağlıksız gıdalar tüketmediğiniz sürece tüm bu yöntemler kilo vermenizi sağlayabilir. Bu yöntemleri tercih ederken dikkat edilmesi gereken nokta kişinin bedenine ve sağlık durumuna uygun aralıklı oruç programını seçmesidir. Dolayısıyla bir uzman kontrolü ile uygulanması tavsiye edilir. 

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!