Serbest radikallerin insan vücudunda artması, birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak bunların sebep olabileceği diyabet, kalp hastalığı ve kanser de dahil olmak üzere birçok hastalığın önüne geçer.

Serbest Radikaller Nasıl Çalışır?

Vücudumuzda sürekli serbest radikaller oluşur. Antioksidanlar olmadan vücut bu radikallerle savaşamaz ve ciddi problemlerle karşılaşabilir. Bunun yanı sıra serbest radikaller belirli bir oranda tutulduğu sürece önemli işlevlere de sahiptir. Buna örnek olarak bağışıklık hücrelerimizin enfeksiyonlarla savaşmak için serbest radikalleri kullanmasını verebiliriz. Bu sebeple serbest radikallerin belirli bir oranda kalması gerekir ve bu da antioksidanlar ile mümkündür. Bunun aksine serbest radikallerin sayısı antioksidanlardan fazla olduğu zaman, oksidatif stres adı verilen bir durum ortaya çıkar. 

Uzun süreli bir oksidadif stres, DNA’ya ve vücuttaki diğer moleküllere zarar verebilir. DNA’nın hasar görmesi ise kanser riskini arttırabilir. 

Bazı yaşam tarzları, yoğun stres ve çevresel faktörler aşırı serbest radikal oluşumuna sebep olabilmekte ve oksidatif stresi desteklemektedir. 

Aşağıda sıraladığımız faktörler bu nedenler arasında gösterilebilir:

  • Hava kirliliği
  • Sigara içmek
  • Alkol alımı
  • Toksinler
  • Yüksek kan şekeri seviyeleri
  • Çoklu doymamış yağ asitlerinin yüksek alımı
  • Radyasyon
  • Aşırı güneşlenme
  • Bakteriyel, fungal veya viral enfeksiyonlar
  • Aşırı demir, magnezyum, bakır veya çinko alımı
  • Vücuttaki çok fazla veya çok az oksijen
  • Doku hasarına neden olan yoğun ve uzun süreli egzersiz
  • Antioksidan eksikliği

Gıdalardaki Antioksidanlar

Kararsız moleküller olarak da adlandırılan ve hücrelere zarar verebilen serbest radikalleri nötralize etme işlevi barındıran antioksidanlar, hayvansal ve bitkisel gıdaların yanı sıra özellikle sebze ve meyvelerde bulunur. Tüketilen besinlerle alınabilen antioksidanların yanı sıra insan vücudu glutatyon olarak adlandırılan kendi hücresel antioksidanını da üretebilmektedir.

Antioksidanlar, tüm canlıların hayatta kalabilmesi açısından önemli bir role sahiptir. Bitkiler, hayvanlar ve diğer tüm yaşam biçimleri serbest radikallere ve oksidadif hasara karşı kendilerini savunurlar. Bu nedenle antioksidanlar bitkisel ve hayvansal tüm gıdalarda bulunur. 

Önemli antioksidanlar olarak bilinen C ve E vitaminleri insan hayatında önemli bir yere sahiptir ve yeterli oranda tüketilmesi oldukça önemlidir. 

Meyveler, yeşil çay, kahve ve bitter çikolata iyi antioksidan kaynakları olarak bilinmektedir.

Et ürünleri ve deniz ürünleri de antioksidan içermektedir fakat meyve ve sebzeler ile karşılaştırıldığında daha düşük bir orana sahiptir.

Hem doğal hem de işlenmiş ürünlerin raf ömrünü uzatan antioksidanlar, sıklıkla gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Buna C vitaminini örnek olarak verebiliriz. C vitamini genellikle, koruyucu olarak işlev görmesi amacıyla işlenmiş gıdalara eklenir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!