Besinlerin içerisinde değişen oranlarda bulunan antioksidanlar, DNA'ya, hücre zarlarına ve hücrelerin diğer kısımlarına zarar veren serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesini sağlayarak vücudu hastalıklara karşı koruyan bileşikler için kullanılan genel bir terimdir.
Antioksidanlar, tam bir elektron tamamlayıcısı olmayan, diğer moleküllerden elektron çalan ve bu süreçte bu moleküllere zarar veren serbest radikalleri etkisiz hale getirirler. Antioksidanlar bunu yaparken, serbest radikallere karşı doğal bir kapatma anahtarı görevi görürler. Bu kapatma anahtarı, vücuttaki hücreleri etkileyebilecek bir zincirleme reaksiyonun kırılmasına yardımcı olur.
Serbest Radikaller Nedir ve Nasıl Oluşur?
Serbest radikaller, tam bir elektron tamamlayıcısı olmayan, diğer moleküllerden elektron çalan ve bu süreçte bu moleküllere zarar veren bileşiklerdir.
Hayatın kaçınılmaz bir parçası olan serbest radikaller, doğaları gereği zarar verirler.
Vücut:
- Alkol ve tütün kullanımı,
- Yağ asitlerinin fazla tüketilmesi,
- Doku hasarına neden olan yoğun ve uzun süreli egzersizler,
- Ultraviyole ışınları ve hava kirliliği gibi çevresel etkenlere tepki olarak serbest radikaller üretir.
Yaygın olarak bulunan serbest radikalleri etkisiz hale getirmek için yeterli miktarda antioksidana ihtiyaç vardır.
Bunlarla beraber, serbest radikaller sağlık için gerekli olan önemli işlevlere de hizmet eder. Örneğin, enfeksiyonlarla savaşmak için bağışıklık hücreleri bu serbest radikalleri kullanır. Kısacası vücudun, belirli bir serbest radikal ve antioksidan dengesini koruması gerekir. Vücut hücreleri doğal olarak alfa lipoik asit ve glutatyon gibi bazı güçlü antioksidanlar üretir. Tüketilen yiyeceklerden C ve E vitaminleri gibi diğer antioksidanları alırız.
Özellikle bitkiler; fitokimyasallar olarak bilinen, kelimenin tam anlamıyla "bitki kimyasalları" olarak bilinen bileşiklerle doludur ve birçoğunun da antioksidan özelliklere sahip olduğu görülmektedir.
Besinlerdeki Antioksidanlar
Antioksidanlar, tüm canlıların hayatta kalması için gerekli moleküllerdir.
İnsan vücudu hatta bitkiler ve hayvanlar serbest radikallere ve oksidatif hasara karşı kendi savunmalarına sahiptir. Antioksidanlar bu nedenle, bitki ve hayvan kaynaklı tüm gıdalarda bulunur.
Antioksidan alımının yeterli olması önemlidir. Çok sayıda türü bulunan antioksidanlar özellikle taze meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunur. Bunlar iyi antioksidan kaynakları olarak bilinir.
Ayrıca yeşil çay, kahve ve bitter çikolata da iyi antioksidan kaynakları olarak bilinir. Et ürünleri ve balık da antioksidan içermektedir. Ancak et ve balıkta bulunan antioksidan oranı meyve ve sebzede bulunan antioksidan oranından azdır. Yeterli antioksidan alımını sağlamak için en iyi yol, diğer sağlıklı alışkanlıkların yanı sıra çeşitli sebze ve meyve tüketimidir.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!