Ankilozan spondilit, omurga iltihabına neden olan bir inflamatuar hastalıktır. Omurgadaki bazı kemiklerin kaynaşmasına neden olabilen bu inflamatuar hastalık, omurganın daha az esnek bir hal almasına neden olarak öne eğik, kambur bir duruşla sonuçlanabilir. 

Ankilozan spondilit hastalığı herkeste görülebilir ancak  erkeklerde görülme sıklığı kadınlardan daha fazladır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de genetik faktörlerin önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Araştırmalar HLA-B27 isimli mutasyona uğramış gene sahip kişilerde bu hastalığın görülme riskinin daha yüksek olduğunu bildiriyor.

 Riski Arttıran Hastalıklar

  • Crohn Hastalığı
  • Ülseratif Kolit
  • Sedef Hastalığı

Ankilozan spondilit belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Özellikle sabahları ve hareketsizlik dönemlerinden sonra sırt ağrısı ve bel ve kalçalarda sertlik içerebilir.
  • Boyun, omuz ve kalçalarda hissedilen ağrı
  • El, ayak, diz, kalça ve omuz eklemlerinde ağrı ve şişlik
  • Yorgunluk
  • Nefes almada güçlük
  • İştah kaybı
  • Deri döküntüsü

Ankilozan spondilit rahatsızlığının yukarıda sayılan belirtileri 17-45 yaş aralığındaki herhangi bir zamanda başlayabilir. Hastalık röntgen ile tespit edilebilir ancak röntgende görünmediği durumlarda diğer görüntüleme yöntemleri ve kan testleri ile değerlendirerek klinik olarak tanı konulabilir. Omurgada oluşan bu rahatsızlık ömür boyu süren bir durumdur fakat çeşitli tedavi yöntemleri ile belirtiler azaltılabilir ve hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. 

Ankilozan Spondilit Tedavileri

 

Egzersiz

Düzenli fiziksel aktivite, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ya da durdurabilir. Birçok kişi fiziksel olarak aktif olmadığında ağrıların daha da şiddetlendiğini bildirmektedir. Egzersizler ağrıyı azaltarak kişileri rahatlatabilir. Ancak bu bireylerin bireyselleştirilmiş  egzersiz programlarını uygulamaları daha sağlıklı ve güvenli olacaktır.

Anti-inflamatuvar İlaçlar

Doktor tarafından önerilen reçeteli ya da reçetesiz ilaçlar sayesinde ağrı ve iltihap hafifletilebilir.

Kortikosteroid Tedavisi

Enjekte edilebilir kortikosteroidler eklem ağrısını ve iltihabı geçici olarak hafifletebilir. 

Cerrahi Müdahale

Ankilozan spondilit rahatsızlığına sahip kişilere çok nadir de olsa cerrahi müdahale gerekebilir. İleri derecede deforme olmuş omurga için protez işlemi gerçekleştirilebilir.  

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!