İçindekiler

Aloe Vera, antioksidan ve antibakteriyel özellikleri bulunan ve tıbbi alanda yıllardır kullanılan bir bitkidir. Yapraklarında su depolayan kalın saplı bir bitki olarak aloe vera çoğunlukla ev dekorasyonu olarak kullanılır. Peki evlerde estetik bir görünüm yaratan bu bitkinin sağlık için de sayısız faydaya sahip olduğun biliyor muydunuz? 

Aloe vera, tıbbi amaçlar için kullanılan uzun bir geçmişe sahiptir. Bugün özellikle cildi sıkılaştırmak, yaraları iyileştirmek ve güneş yanıklarını tedavi etmek amaçlarıyla kullanılır. Ancak yapılan araştırmalar mide rahatsızlıklarını hafifletmek ve meme kanserinin yayılma potansiyelini yavaşlatmak gibi faydaları olduğunu da keşfetmiştir. Aloe veranın yapraklarında bulunan jelin içerdiği vitaminler, mineraller, amino asitler ve antioksidanlar bu faydaların kaynağını oluşturur.

Aloe Veranın Faydaları

Gelin birlikte aloe veranın insan sağlığına sağladığı faydaları inceleyelim:

Yaraları iyileştirir. 

Aloe vera bir besin gibi tüketilmekten ziyade cilde sürülür. Yaraların ve güneş yanıklarının hızla iyileşmesini sağlayan antibakteriyel, antiviral ve antiseptik bileşenlere sahiptir. Üstelik jelin içerdiği polifenoller insanlarda enfeksiyona neden olabilecek bakterilerin büyümesini önler. Böylece yaraları iyileştirmeye ve cilt problemlerini tedavi etmeye yardımcı olur. 

Diş sağlığını destekler. 

Diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının en büyük sebebi dişlerde bakterilerin birikmesidir. Yapılan çalışmalar %100 aloe vera suyu ile yapılan gargaraların dişte biriken plakları azalttığını göstermektedir. Diş etlerinde kanama veya şişkinlik varsa rahatlatabilir. Bununla birlikte çok yaygın görülen bir mantar çeşidi olan Candida albicansları yok etmede de oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştır. 

Sindirim sistemini düzenler.

Aloe veranın kabızlık problemine iyi geldiği bilinmektedir. Yaprağın derisinde bulunan lateks maddesi, doğal bir müshil etkisine sahiptir. Bununla birlikte hassas bağırsak sendromu ya da iltihaplı bağırsak hastalığı gibi diğer sorunlara karşı etkili olduğuna dair bir çalışma bulunmamaktır.

Cildi iyileştirerek kırışıkları önler.

Aloe vera jelinin cilt yaşlanmasını yavaşlattığına dair çalışmalar vardır. 2009 yılında 45 yaş üstü kadınlar ile yapılan bir araştırmada 90 günlük aloe vera jeli kullanımı ardından kolajen üretiminin arttığı ve ciltlerin esneklik kazandığı görülmüştür. Aloe veranın cilt üzerindeki olumlu etkileri bununla da bitmiyor. Akne, sedef hastalığı ve egzama için de bu bitkinin kullanıldığı biliniyor. 

Kan şekerini düşürür. 

Aloe vera suyundan günde iki yemek kaşığı tüketmek, kan şekeri düzeylerinin düşmesine neden olabilir. Bu yönüyle tip 2 diyabetli kişilerin faydalanabileceği bir bitki olma özelliği taşır. Bununla birlikte şeker düşürücü ilaçlar kullanan kişilerin aloe vera tüketimine dikkat etmesi de gerekmektedir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!