‘Ergenlik döneminde Bağımlılık Riski’

Erişebilirliğin hızlı ve kolay olduğu bir çağda, teknolojinin sunduğu kolaylıklardan yararlandığımız gibi ne yazık ki bilinçsiz kullanımında dezavantaj yarattığı durumlar da mevcut. Teknolojinin, hızın, erişebilirliğin kötüye kullanıldığı bu gibi durumlarda özellikle bu dönemde hepimiz ciddi bir risk altındayız.

Bu risklerden biri günümüzde toplumda hızla yayılan alkol- madde bağımlılığı. Alkol madde kullanımın yaygınlaşması, kullanım yaşının oldukça düşmesi ve alkole, maddeye erişimin bu kadar kolay olması, toplumun yeteri kadar bilinçlendirilmemesi özellikle gençler arasında, ne yazık ki , bağımlılık riskini ciddi ölçüde arttırıyor.

Gençlerde Alkol-Madde Kullanım Risk Faktörleri:

Özellikle uyuşturucu madde kullanan herkes bağımlı olma riski taşımaktadır. Uyuşturucu maddenin daha az zararlısı, bağımlılık yapmayanı yoktur. Gençler arasında sık sık duyulan ‘bir kerelikten bir şey olmaz’ düşüncesi ve bunu birbirlerine empoze etmeleri, ergenlik yaşında zaten oldukça dürtüsel davranan, farklılık arayışı içinde olan, kimlik karmaşası yaşayan ve duygularını anlamakta, kontrol etmekte zorlanan, gözü kara olup risk alan gençler için heyecan verici bir deneyim olarak algılanabiliyor.

Ayrıca çatışmaların sık sık yaşandığı şiddetin de bulunduğu aile ortamına sahip, ihmal edilmiş ergenler de kaçış yolu olarak alkol-madde kullanımına yönelebiliyor. Kişinin ailesinde de alkol, madde kullanım öyküsü var ise, bağımlılık riski iyice artıyor. 

Madde kullanan birini tanımak için dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • Çok para harcamaya veya istemeye başlaması,
  • Ona ait olmayan eşyaları kullanması ve o eşyaların tekrar ortada görülmemesi,
  • Göz çevresinde kızarma ve donuk bakış,
  • Ani kilo kayıpları ve iştah sorunları,
  • Uyku düzeninin bozulması,
  • Geceleri çok sık dışarı çıkması ve eğlence mekanlarına çok sık gitmeye başlaması,
  • Eski arkadaşlarıyla iletişimi kesip yeni arkadaşlar ve yeni bir çevre edinmesi,
  • Aniden gelen bir telefonla gece geç saatte bile dışarı çıkması,
  • Arandığında açmaması ve bu durumun sıklaşması,
  • Sosyal, fiziksel ve ruhsal açıdan ani ve dikkat çekici değişimlerin olması,
  • Elde ve vücutta daha önce görmediğiniz titremelerin olması.

Aile üyeleri içerisinde veya çevrenizde alkol-madde bağımlılığı şüphenizin olduğu biri varsa; 

Aileler çocuklarının alkol-madde kullanımının olduğunu öğrendiklerinde büyük bir hayal kırıklığı yaşarlar. Bu doğal bir tepkidir. Çocuğun geleceği için kurdukları bütün hayaller yıkılmıştır. Hayal kırıklığının ardından ailede oluşan öfke suçlayıcı bir dille çocuğa yansır. Bağımlılık hastalarının en büyük desteklerinden biri ailedir. Ailenin olumsuz yaklaşımı bu destek kapısını kapatmış ve kişiyi bağımlılığa daha çok itmiş olur. 

Zor bir durum olduğu inkar edilemez bir gerçek. Yaşanılan hayal kırıklığını ve öfkeyi gizlemekte zorlanabilirsiniz fakat hem kendiniz hem de çocuğunuz için ailenizi korumak adına yaklaşımımızı değiştirmemiz çocuğun alkol-maddeden uzaklaşması ve tedavi olması için oldukça mühimdir. Unutmayalım ki bağımlılık bir aile hastalığıdır etkileri herkese bulaşır. 

Sağlıklı Yaklaşım Nasıl Olmalı?

  • Çocuğa onu anladığınızı ifade eden cümleler kurarak iletişim kurmak için kapı aralayabilirsiniz.
  • Suçlayıcı davranmamalı, oldukça sakin ve yapıcı konuşmaya özen göstermelisiniz
  • Çocuğu affetmek yaptığı davranışı onaylamak değildir. Davranışını onaylamıyorum ama seni hala seviyorum demektir. Affedici olun.
  • Ona bildiği şeyleri söylemeyin. Nasihatte bulunmayın, nutuk çekmeyin.
  • Konuşmaktan çok dinleyin, neler olduğunu anlamak, tetikleyen nedenini bulmak ve doğru tedavi almasını sağlamak adına oldukça önemlidir.

Bağımlılık bir beyin hastalığıdır biyolojik etkileri mevcuttur. Bu sebeple alkol-madde bağımlılığı olan kişinin bir an önce tedaviye ikna edilerek bütüncül bir yaklaşımla, fiziksel, sosyal, psikolojik olarak tedavi edilmelidir. 

Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!